Η πρόθεση της Γαλλίας να υποδεχθεί το προσεχές διάστημα 400 αιτούντες άσυλο που σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς και η απόφαση να αυξηθεί η γαλλική συμμετοχή στις αποστολές Frontex στην Ελλάδα, όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Ιανουάριο μεταξύ των δύο χωρών, επιβεβαιώθηκε στη σημερινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave.
Οι διαδικασίες εξέτασης των προς μετεγκατάσταση αιτούντων, οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω της υγειονομικής κρίσης, θα ξεκινήσουν εκ νέου το συντομότερο δυνατόν.
Πέραν αυτών, συμφωνήθηκε ότι η Γαλλία θα δεχθεί, επιπλέον, 350 ασυνόδευτους ανήλικους. Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη ομάδα 50 ανήλικων προγραμματίζεται να αναχωρήσει εντός του Ιουλίου.
Οι κύριοι Κουμουτσάκος και Maisonnave υπογράμμισαν, επίσης, την ιδιαίτερη σημασία που έχει η από κοινού διοργάνωση με την Γαλλία πτήσεων για επιστροφές εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο προς τα κράτη προέλευσής τους. Το μέτρο αφορά μετανάστες που προέρχονται κυρίως από αφρικανικές χώρες.
Για τις αναμενόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε τις βασικές ελληνικές προτεραιότητες: αποτελεσματική αλληλεγγύη – δίκαιη κατανομή βάρους – αποτελεσματικές επιστροφές – καταπολέμηση δικτύων διακινητών.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως «η ήδη στενή συνεργασία μας με τη Γαλλία στο μεταναστευτικό κάνει σήμερα ένα ακόμα βήμα μπροστά. Πέραν των 400 αιτούντων άσυλο που επιβεβαιώθηκε ότι θα δεχθεί για μετεγκατάσταση η Γαλλία, συμφωνήθηκε και η τμηματική μετεγκατάσταση από την Ελλάδα 350 ασυνόδευτων ανηλίκων, από τις αρχές Ιουλίου. Συνεχίζουμε, έτσι, την πολύ καλή και ουσιαστική συνεργασία μας με τη Γαλλία στο μεταναστευτικό».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρέσβης, Patrick Maisonnave, σημείωσε πως «η κρίση του κορωνοϊού διατάραξε τις προγραμματισμένες μετεγκαταστάσεις, η Γαλλία όμως παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα. Οι δύο χώρες συνεχίζουν να διεκδικούν τη θέσπιση ενός πραγματικά αλληλέγγυου ευρωπαϊκού πλαισίου, τόσο για την υποδοχή των προσφύγων και τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων μας, όσο και για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Πέραν των επειγόντων μέτρων, πρέπει να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».