Αεροπλάνο της Egyptair που πραγματοποιούσε πτήση από το Παρίσι προς το Κάιρο και στο οποίο επιβαίνουν 66 άτομα εξαφανίστηκε από τα ραντάρ λίγο μετά από την είσοδό του στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Egyptair μέσω Twitter, η πτήση νο. MS804 που απογειώθηκε από το Παρίσι στις 23.09 με προορισμό το Κάιρο χάθηκε από τα ραντάρ στις 2.45. Σύμφωνα με τον εθνικό αερομεταφορέα της Αιγύπτου, το αεροπλάνο πετούσε στα 37.000 πόδια.
Στο αεροσκάφος επιβαίνουν 56 επιβάτες και 10 μέλη πληρώματος, ενώ μεταξύ των επιβατών βρίσκονται ένα παιδί και δύο βρέφη. Οι εθνικότητες των επιβατών είναι: 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, ένας Βρετανός, ένας Βέλγος, δύο Ιρακινοί, ένας Σαουδάραβας, ένας υπήκοος Κουβέιτ, ένας Σουδανέζος, ένας υπήκοος Τσαντ, ένας Πορτογάλος, ένας Αλγερινός και ένας Καναδός.
Όπως ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία, ο πιλότος έχει στο ενεργητικό του 6.275 ώρες πτήσεις και ο συγκυβερνήτης 2.766 ώρες πτήσης. Το αεροπλάνο είχε κατασκευαστεί το 2003.
Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για την εκπομπή σήματος κινδύνου
Ο αιγυπτιακός στρατός διέψευσε μέσω Facebook ότι έλαβε σήμα κινδύνου από το αεροσκάφος που αγνοείται. «Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν ότι δεν έλαβαν κανένα σήμα κινδύνου προερχόμενο από την πτήση αυτή», έγραψε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού στο Facebook.
Αρχικά το πρωί, ο αντιπρόεδρος της Egyptair είχε δηλώσει ότι δεν εξεπέμφθη κανένα σήμα κινδύνου. Αργότερα, ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας ανέφερε το αντίθετο, ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας διευκρίνιζε ότι «σήμα κινδύνου» ελήφθη από τον αιγυπτιακό στρατό «λιγότερο από 10 λεπτά» πριν από την εξαφάνιση του αεροσκάφους από τα ραντάρ.
Αξιωματούχοι της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο εξέφραζαν το πρωί την εκτίμηση ότι το αεροσκάφος Α320 έχει συντριβεί στη θάλασσα. Ωστόσο με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου επισήμανε ότι είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί ότι το αεροπλάνο έχει συντριβεί.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία επικοινωνία του αεροσκάφους έγινε 10 λεπτά πριν την εξαφάνισή του από τα ραντάρ. Αξιωματούχος των αιγυπτιακών αερογραμμών δήλωσε νωρίτερα πως το αεροσκάφος βρισκόταν 16 χιλιόμετρα εντός του εθνικού εναέριου χώρου της Αιγύπτου, όταν το στίγμα του εξαφανίστηκε. Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου συγκεντρώνει στοιχεία για την τεχνική κατάσταση του αεροσκάφους.
ΥΠΑ: Το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε δύο λεπτά αφότου εισήλθε στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο
Όπως δήλωσε ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Κωνσταντίνος Λιντζεράκος το στίγμα του αεροσκάφους της Εgyptair χάθηκε περίπου δύο λεπτά αφότου εισήλθε στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο.
Εκείνη την ώρα το αεροσκάφος βρισκόταν 7 μίλια νοτιοανατολικά της θέσης Κούμπι στην ανατολική Κρήτη. Η ώρα ήταν 03:29 τα ξημερώματα. Στις 03:26 (ώρα Ελλάδος), ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελληνικού πύργου ελέγχου με τον πιλότο, ο οποίος ωστόσο δεν απάντησε.
Οι ελληνικές αρχές κινητοποίησαν τις δυνάμεις έρευνας και διάσωσης, ενώ επικοινώνησαν και με την αιγυπτιακή πλευρά, η οποία αγνοούσε τα δεδομένα για το αεροσκάφος.
Οπως είπε ο κ. Λιντζεράκος στην επικοινωνία που είχε ο Πύργος Ελέγχου του FIR Αθηνών με τον πιλότο στις 02:55 τα ξημερώματα, ενώ βρισκόταν πάνω απο τη νήσο Κέα, εκείνος δεν ανέφερε κανένα πρόβλημα. Μάλιστα τήρησε όλες τις συντεταγμένες που του δόθηκαν μέχρι να βγει απο τον εναέριο ελληνικό χώρο.
Σημειώνεται ότι στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή 130 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά Καρπάθου, για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, συμμετέχουν και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Τηλεφωνική συνομιλία Ολάντ – Αλ Σίσι
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι σχετικά με το θέμα. Οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να συνεργασθούν στενά για την εξακρίβωση το συντομότερο δυνατόν των συνθηκών εξαφάνισης του αεροσκάφους».
Ο Φρανσουά Ολάντ συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στις 09.30 (ώρα Ελλάδας), ενώ κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης συγκροτήθηκε στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε πως κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
«Το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε» δήλωσε από την πλευρά του αξιωματούχος του αεροδρομίου στο Παρίσι, προσθέτοντας πως «αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να πούμε για την ώρα».
Κάιρο: Πολύ νωρίς να αποκλειστεί οποιαδήποτε εκδοχή
Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Σερίφ Ισμαήλ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να αποκλειστεί οποιαδήποτε εκδοχή για το περιστατικό.
Ερωτηθείς αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, απάντησε πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε τίποτα αυτήν την ώρα». «Πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες για να μπορέσουμε να μάθουμε την αιτία», πρόσθεσε.