Skip to main content

Τσαντ: Αποστάσεις των ΗΠΑ από την καταδίκη του στρατιωτικού καθεστώτος

Η διπλωματία των ΗΠΑ κάλεσε χθες Τετάρτη να υπάρξει «ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση» προς τον σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης στο Τσαντ μετά τον θάνατο του προέδρου Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό, αποφεύγοντας ωστόσο να καταδικάσει την κατάληψη της εξουσίας από στρατιωτική χούντα της οποίας ηγείται ο γιος του.

Μετά την αναγγελία του θανάτου του αρχηγού του κράτους, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη σε μάχες εναντίον ανταρτών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε την Τρίτη να υπάρξει «ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας όπως ορίζει το Σύνταγμα του Τσαντ».

Όταν ερωτήθηκε σχετικά, ο εκπρόσωπός του, Νεντ Πράις, απέφυγε να προχωρήσει σε περαιτέρω ανάλυση.

Ο Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί, γιος του θανόντα προέδρου, διέλυσε τη Βουλή και την κυβέρνηση και τέθηκε επικεφαλής στρατιωτικής χούντας που κρατά στα χέρια της όλες τις εξουσίες, επισήμως για μεταβατική περίοδο δεκαοκτώ μηνών, μετά την οποία θα διεξαχθούν «ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές».

Για πολλά μέλη της αντιπολίτευσης, η οποία αντιμετώπιζε καταστολή από το καθεστώς του Ιντρίς Ντεμπί, η κατάληψη της εξουσίας από τον γιο του δεν είναι τίποτε άλλο παρά «πραξικόπημα».

Όταν του τέθηκε εκ νέου το θέμα χθες Τετάρτη, ο Νεντ Πράις δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα αν θεωρεί πως εκτυλίσσεται συνταγματική εκτροπή στο Τσαντ.

«Η κατάσταση είναι ρευστή, δεν θα την χαρακτηρίσω έτσι σε αυτό το στάδιο», είπε στους δημοσιογράφους. «Παρακολουθούμε από πολύ κοντά την πολιτική κατάσταση στο πεδίο», πρόσθεσε.

«Θέλουμε να δούμε μια ειρηνική και δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγούνται πολίτες, θα μας ανησυχούσε οποιαδήποτε άλλη λύση», επέμεινε.

Ήδη Γαλλία και Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζουν να έχουν αποδεχθεί τη «μεταβατική» περίοδο υπό στρατιωτικό καθεστώς με «περιορισμένη διάρκεια» με όρο πως θα οδηγήσει σε νέες εκλογές «χωρίς αποκλεισμούς».

Το Τσαντ χαρακτηρίζεται από διπλωμάτες και αναλυτές σύμμαχος-κλειδί στην εκστρατεία εναντίον εξτρεμιστικών ισλαμιστικών παρατάξεων όπως η Μπόκο Χαράμ αλλά και οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος στο Σαχέλ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP