Skip to main content

Ιταλία: Τα επόμενα επεισόδια στο πολιτικό θρίλερ

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, στην οποία κρατούν σταθερά στραμμένο το βλέμμα και οι αγορές. Ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, αναμένεται να δώσει σήμερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης των τεχνοκρατών στον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ΔΝΤ και σύμβουλο των κυβερνήσεων Λέττα και Ρέντσι. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες. 

Σχεδόν τρεις μήνες μετά τις εκλογές το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα βρίσκονταν κοντά στον σχηματισμό ενός «αντισυστημικού», «ευρωσκεπτικιστικού» κυβερνητικού συνασπισμού, του οποίου οι αμφιλεγόμενες προτάσεις στο οικονομικό πεδίο και οι δεσμεύσεις για απελάσεις μεταναστών πυροδοτούσαν έντονες επικρίσεις και εκνευρισμό. Η επιλογή του Τζουζέπε Κόντε, ενός εν πολλοίς άγνωστου καθηγητή Νομικής, χωρίς πολιτική εμπειρία, για τη θέση του πρωθυπουργού, είχε επίσης προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά έλαβε το πράσινο φως του προέδρου. 

Το ναυάγιο ήρθε όταν τα δύο κόμματα επέμειναν στην επιλογή του 81χρονου οικονομολόγου, Πάολο Σαβόνα. Αν και αναγνωρισμένος ακαδημαϊκός, με πλούσια προϋπηρεσία σε κυβερνητικές θέσεις και στον ιδιωτικό τομέα, αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τον Σέρτζιο Ματαρέλα, εξαιτίας των επανειλημμένων επιθέσεών του κατά του ευρώ και της Γερμανίας. Ο Ιταλός πρόεδρος έθεσε βέτο στο διορισμό του στο υπουργείο, καλώντας τα δύο κόμματα να αναζητήσουν μία προσωπικότητα, «που δεν θα στέλνει το μήνυμα ότι στηρίζει μία θέση, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε έξοδο από το ευρώ». Έντονη ήταν η αντίδραση του ηγέτη των Πέντε Αστέρων, Ντι Μάιο, που ζήτησε να διωχθεί ο Ματαρέλα για εσχάτη προδοσία. 

Ο Ματαρέλα αναμένεται να αναθέσει μέσα στις επόμενες ώρες τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών στον Κάρλο Κοταρέλι. Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι απίθανο να εξασφαλίσει η κυβέρνηση αυτή ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά θα διαχειριστεί τυπικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις και θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες κάλπες, πιθανότατα το φθινόπωρο. 

Μένει να φανεί εάν οι νέες εκλογές θα οδηγήσουν και σε ένα νέο πολιτικό τοπίο και τι αυτό θα σημάνει συνολικά για το μέλλον της Ευρωζώνης. 

naftemporiki.gr