Skip to main content

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει παράταση προγράμματος, προληπτική γραμμή ή νέο μνημόνιο

«Καθαρή έξοδος σημαίνει ότι δεν υπάρχει παράταση του προγράμματος, δεν υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης, δεν υπάρχει ένα νέο μνημόνιο, αλλά αντιθέτως, η χώρα αποκτά την πρόσβασή της στις αγορές χρήματος μετά από μία ρύθμιση του χρέους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, είπε ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ότι μέχρι το 2022 θα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, «πράγμα το οποίο κι εμείς αναγνωρίζουμε ότι είναι υψηλό» και σημείωσε ότι «αυτό θα πρέπει να συγκρίνεται με δεσμεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% μέχρι το 2018 και με ένα μέσο όρο κοντά στο 4% μέχρι το 2030».

Για τα μέτρα του 2019 και του 2020 που αφορούν τις συντάξεις και το αφορολόγητο, ανέφερε πως ήταν προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Επεσήμανε, δε, ότι «υπάρχει μία πολύ μεγάλη υπεραπόδοση, δημοσιονομική, της ελληνικής οικονομίας, καταλήγουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα πολύ υψηλότερα των στόχων, και με δεδομένο αυτό θα εξετάσουμε και τη δημοσιονομική πορεία της χώρας από το 2019 και μετά».

Όπως είπε, με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και μετά, «υπάρχει η δυνατότητα για να προχωρήσουμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, ωστόσο όλα αυτά θα τα δούμε στο πλαίσιο της επόμενης μέρας, δηλαδή μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Διότι υπάρχουν συγκεκριμένα στρώματα που έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας είπε ότι βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τέταρτη αξιολόγηση και τις διαπραγματεύσεις για την ρύθμιση του χρέους μέχρι τις 21 Ιουνίου, και να συμφωνήσει με τους εταίρους για τα ακριβή χαρακτηριστικά του καθεστώτος μεταπρογραμματικής εποπτείας.

«Εμείς έχουμε πει ότι δεσμευόμαστε και σεβόμαστε τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, που έχουν τεθεί σε συμφωνία με τους δανειστές στο 3,5%, ωστόσο αυτό που έχουμε δει και το 2016 και το 2017, αναμένεται να το δούμε και το 2018, είναι ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη υπεραπόδοση, δημοσιονομική, της ελληνικής οικονομίας, καταλήγουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα πολύ υψηλότερα των στόχων, και με δεδομένο αυτό θα εξετάσουμε και τη δημοσιονομική πορεία της χώρας από το 2019 και μετά» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η υπεραπόδοση που έχουμε στους στόχους δεν σχετίζεται με υπεραπόδηση στον τομέα της φορολογίας, «αλλά με τα πολύ θετικά αποτελέσματα που παρατηρούμε στον ΕΦΚΑ, οποίος στην κυριολεξία έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία». Όπως τόνισε, «πήραμε ένα ασφαλιστικό σύστημα ελλειμματικό κατά 2 δισ. και αναμένουμε ένα πλεόνασμα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας που μπορεί να κινείται και στο 1,5 και στα 2 δισ. ευρώ. Όλη αυτή υπεραπόδοση σχετίζεται με την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα και όχι με τη φορολογία».

Σε ό, τι αφορά δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου, που αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία θα είναι υπό εποπτεία μέχρι το 2050, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν ευσταθεί αυτό το επιχείρημα, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα πρέπει να αποπληρωθεί το 75% του χρέους που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο των τριών μνημονίων και με αυτή την έννοια, «ούτε η Πορτογαλία είχε καθαρή έξοδο, ούτε η Ιρλανδία, είχε καθαρή έξοδο, ούτε η Κύπρος είχε καθαρή έξοδο».

Εξάλλου, με αφορμή την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, είπε πώς θέση της κυβέρνησης είναι ότι το σύνολο του δημοκρατικού πολιτικού κόσμου πρέπει να εκφράσει με σαφήνεια την καταδίκη του και πρόσθεσε ότι η βία προήλθε από συγκεκριμένη πολιτική ομάδα που δεν έκρυψε τα ακροδεξιά χαρακτηριστικά της. «Σε μία επίθεση που είχε ακροδεξιά χαρακτηριστικά, ο Μητσοτάκης και η Ν.Δ. επέλεξαν να τοποθετηθούν με ίσες αποστάσεις» είπε επίσης.

Ερωτηθείς για την έφοδο του «Ρουβίκωνα» στο ΣτΕ, είπε ότι είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε αμέσως την επίθεση, ωστόσο πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να λειτουργούμε συμψηφιστικά. Άλλο το γιαούρτι και άλλο το μαχαίρι».

Σε ό, τι αφορά την ενδεχόμενη υποστήριξη του κ. Μπουτάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος είπε να «περιμένουμε λίγο», και πρόσθεσε ότι είναι «λογικό είναι να γίνονται ζυμώσεις και να επιδιώκονται συγκλίσεις».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ