Από την έντυπη έκδοση
Θετικά αποτιμούν και προσεγγίζουν Αθήνα και Λευκωσία τη Διάσκεψη της Γενεύης, καθώς εκτιμούν ότι δημιουργήθηκε «σημαντική δυναμική για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».
Παράλληλα, παρακολουθούν με προσοχή και καταγράφουν τις τουρκικές αντιδράσεις, με κορυφαίες αυτές του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος επέμεινε και χθες ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα φύγει ποτέ από την Κύπρο, στο πρόβλημα της οποίας δεν νοείται λύση δίχως τη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων.
Κατά την εκτίμηση της Αθήνας, στις δικοινοτικές συνομιλίες «συντελείται σημαντική πρόοδος, παρά τις κρίσιμες διαφορές» και στα θετικά καταγράφει την ανταλλαγή χαρτών και τη συζήτηση του κεφαλαίου των εγγυήσεων και της ασφάλειας, «στο πλαίσιο της οποίας εκκινούν από τις 18 Ιανουαρίου ουσιαστικές συνομιλίες σε διπλωματικό – τεχνικό επίπεδο».
Η Αθήνα επαναβεβαίωσε ότι κινείται «σε σταθερό συντονισμό και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία» και στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσει να επεξεργάζεται και να καταθέτει προτάσεις «βασισμένες στις αρχές που έχουμε διακηρύξει, ως προς τον τομέα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στον οποίο και εμπλεκόμαστε».
Ταυτοχρόνως διαμηνύει στην Άγκυρα ότι «φοβικές λογικές, αλλά και επιθετικές δηλώσεις δεν έχουν θέση στην προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού» και τονίζει την ετοιμότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει στην επόμενη φάση της Διάσκεψης της Γενεύης.
«Η λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να αφήνει νικητές και ηττημένους, αν θέλουμε να είναι διαρκείας και βιώσιμη. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή» τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, πριν αναχωρήσει από τη Γενεύη.
Επιβεβαίωσε δε «την απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση» με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, απορρίπτοντας ως «κουτσομπολιά που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» φήμες περί του αντιθέτου.
Εξήγησε πως πήρε την πρωτοβουλία για συνομιλίες, με στόχο να αποτραπεί το παρατεινόμενο αδιέξοδο, επίσης να διαφανούν οι διαθέσεις της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής κυρίως πλευράς για το εδαφικό και την ασφάλεια – εγγυήσεις, τονίζοντας πως εκ του αποτελέσματος επιβεβαιώθηκε η επιλογή του.
Αναγνώρισε ότι ο χάρτης που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά, «έστω κι αν δεν ικανοποιεί τις ελληνοκυπριακές προσδοκίες, αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση», ενώ τόνισε την αξία της διάσκεψης, καθώς για πρώτη φορά ενεπλάκη η Τουρκία σε διάλογο με την Κυπριακή Δημοκρατία, με θέμα την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, παρουσία και της Ε.Ε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Πάντως, οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν και του ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, ακόμη κι αν υπαγορεύονται από τις αναγκαιότητες της εσωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για τη συνέχεια.
«Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων» διαμήνυσε ο κ. Ερντογάν και συμπλήρωσε: «Είπαμε να μην περιμένετε τίποτα όπου δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη».
Μάλιστα κατηγόρησε «τους Ρωμηούς» πως το έβαλαν στα πόδια στη Γενεύη, προκαλώντας την απάντηση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, ότι «στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν.
Εμείς είμαστε ακόμα εδώ. Σήμερα ήταν προγραμματισμένη πολιτική συζήτηση». Πάντως, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε χθες ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται «ταμπού» στις συνομιλίες.
Κόντρα με Γιούνκερ
Κατά της συμμετοχής της Ε.Ε. στη διάσκεψη τάχθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου -είχε και φραστικό επεισόδιο με τον πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- ενώ επέμενε σε ολοκλήρωση των εργασιών της διάσκεψης και όχι σε παραπομπή του κεφαλαίου των εγγυήσεων-ασφάλειας σε επιτροπή ειδικών.