Πολύ κακή εξέλιξη χαρακτήρισε την «de facto προσπάθεια να καταληφθεί μέρος της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης – που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας είναι κυριαρχική περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας – και άρα της εκβίασης της διεθνούς κοινότητας και της Κύπρου ώστε να μοιράσει τους ενεργειακούς της πόρους ή να ενδώσει σε μία κακή λύση στο Κυπριακό», ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας.
Κληθείς να σχολιάσει στον τηλεοπτικό σταθμό Open την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο βουλευτής της Ν.Δ. σημείωσε ότι δεν αρκεί η λεκτική καταδίκη της Τουρκίας από συμμάχους και εταίρους.
«Επιβάλλεται να υπάρξουν διπλωματικές κινήσεις που θα οδηγήσουν σε οικονομικές κυρώσεις. Είναι ο μόνος τρόπος, αυτή τη στιγμή, η Τουρκία να ακούσει. Από το 1974 και τον Αττίλα, οι ίδιοι εισβολείς επιχειρούν μια δεύτερη κατάληψη στην κυπριακή κυριαρχία. Αυτό συμβαίνει σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, γιατί γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά, οι ισορροπίες και οι συμμαχίες έχουν αλλάξει. Βλέπετε ότι η Τουρκία, ένας παραδοσιακός σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, δεν βρίσκει βηματισμό με τις ΗΠΑ. Αντίθετα, μπαίνει σε μια όλο και πιο μεγάλη κρίση. Επιχειρεί να πάρει από τη Ρωσία τους S-400. Οι ΗΠΑ μετά από μεγάλη προσπάθεια γερουσιαστών και βουλευτών, ρεπουμπλικάνων και δημοκρατικών, αλλά και της ελληνικής Διασποράς, μπλοκάρουν την πώληση των F-35 στην Τουρκία. Η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την ενέργεια θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται στη Λευκωσία και να δηλώσει απερίφραστα την ομόθυμη καταδίκη της Ε.Ε. και να ανακοινώσει οικονομικές κυρώσεις», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική της. Όπως χαρακτηριστικά είπε «η Νέα Δημοκρατία τηρεί εθνική στάση και ο πατριωτισμός για εμάς είναι πάνω από το κόμμα μας. Οφείλουμε όμως να αναλύουμε τι έχει γίνει τα τελευταία 4,5 χρόνια στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είχε ο κ. Τσίπρας τοποθετήσει Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, τον κ. Κοτζιά και τον κ. Καμμένο, που διασύρουν ο ένας τον άλλον στη Βουλή και στα κανάλια. Βλέπουμε λοιπόν, ότι ενιαία εξωτερική πολιτική και ενιαία αμυντική πολιτική δεν υπήρχε. Για ποια ενιαία εθνική γραμμή μιλάμε;» διερωτήθηκε ο κ. Κικίλιας που εξέφρασε την ανησυχία του για το χειρισμό των εθνικών θεμάτων.
«Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μάς είπε ότι θα λύσει όλα τα εθνικά μας θέματα, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Πρεσπών. Κάτι για το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν συμφωνεί. Μια κυβέρνηση σε αποδρομή δε μπορεί να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ για τόσο σοβαρά θέματα. Ας μην υποτιμούν τον πατριωτισμό των Ελλήνων. Οι συμπατριώτες μας παρακολουθούν και είναι πολύ ευαίσθητοι στα θέματα που μας έχουν πληγώσει. Η γενοκτονία των Ποντίων είναι χαραγμένη στην ψυχή και την καρδιά μας, η μικρασιατική καταστροφή επίσης. Στα σημαντικά θέματα όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Αναρωτιέται κανείς λοιπόν, αν η εξωτερική πολιτική της χώρας επί Τσίπρα βελτίωσε την κατάσταση για την Ελλάδα ή τη ζημίωσε. Εμείς βλέπουμε τις Πρέσπες και αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο τη ζημίωσε μέχρι τώρα», τόνισε ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας.