Skip to main content

Δικαιοσύνη, κοινές απειλές και ασφάλεια στην Υπουργική Διάσκεψη Ε.Ε. – ΗΠΑ

Την μακρόχρονη και παραγωγική συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς των εσωτερικών υποθέσεων και της δικαιοσύνης επιβεβαίωσε η υπουργική Διάσκεψη Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ – ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, στις 22 και 23 Μαΐου 2018. Στη Διάσκεψη τονίστηκε και η σημασία της κοινής αντιμετώπισης των κοινών απειλών για την ασφάλεια.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσώπησαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι Επίτροποι Βέρα Γιούροβα και Τζούλιαν Κιγκ, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας Βαλέντιν Ράντεβ και Τσέτσκα Τσάτσεβα, καθώς και οι Αυστριακοί ομοσπονδιακοί υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Χέρμπερτ Κικλ και Γιόσεφ Μόσερ. Τις ΗΠΑ εκπροσώπησαν ο γενικός εισαγγελέας Τζεφ Σέσιονς καθώς και η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών Κλερ Κρέιντι.

Στο επίκεντρο το συζητήσεων βρέθηκαν οι κοινές προσπάθειές στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, εστιάζοντας στην αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών, την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, τη χρήση του διαδικτύου για τρομοκρατικούς σκοπούς καθώς και για την ανάγκη εγρήγορσης όσον αφορά στην αεροπορική ασφάλεια και τις χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές, καθώς και στα εκρηκτικά, ιδίως σε σχέση με τις εξελισσόμενες χημικές απειλές για τις αερομεταφορές και τους δημόσιους χώρους.

Σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στο πλαίσιο του PNR (Καταστάσεις Ονομάτων Επιβατών), οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία της και συμφώνησαν να συνεχίσουν τη σχετική συζήτηση, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων εξελίξεων στις σχετικές συζητήσεις μεταξύ ΕΕ και Καναδά, στην επόμενη Υπουργική Διάσκεψη ΕΕ – ΗΠΑ που θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν, επίσης, για την ασφάλεια και τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου στον κυβερνοχώρο, επιβεβαιώνοντας ότι είναι σημαντικό να επιτρέπεται η ταχεία πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές, προστατεύοντας συγχρόνως την προστασία της ιδιωτικότητας και των πολιτικών ελευθεριών.

Παράλληλα, τόνισαν την ανάγκη να παραμείνει το διαδίκτυο ασφαλές και ανοιχτό, συμβάλλοντας στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, ενώ αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τους βέλτιστους τρόπους αντιμετώπισης της πρόκλησης αυτής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντάλλαξαν, επίσης, πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της μετανάστευσης, της διαχείρισης των συνόρων και των αντίστοιχων πολιτικών τους για τις θεωρήσεις, ενώ η ΕΕ ενημέρωσε τις ΗΠΑ σχετικά με τις μεταναστευτικές τάσεις στην Ευρώπη και τις τρέχουσες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για να ενισχυθεί η διαχείριση των εξωτερικών της συνόρων.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στη διαρκή πρόοδο, συμπεριλαμβανομένων των πέντε Κρατών Μελών σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (visa waiver program), αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρησιακής συνεργασίας για την αποτελεσματική πρόληψη και εξάλειψη της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων, και συζήτησαν, επίσης, τη σημασία της ανάπτυξης ασφαλών και νόμιμων συστημάτων για τη μετανάστευση.

Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησαν τη σημασία της εξασφάλισης άμεσης ανταλλαγής χρηματοοικονομικών πληροφοριών και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας όσον αφορά στη διεξαγωγή χρηματοοικονομικών ερευνών.