Skip to main content

Ανήσυχος ο ΟΗΕ για τη σύνδεση Μπόκο Χαράμ – Ισλαμικού Κράτους

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την Παρασκευή την έντονη ανησυχία του για τους δεσμούς ανάμεσα στη Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος.

Σε ομόφωνη δήλωση του Σ.Α. του ΟΗΕ -η οποία υιοθετήθηκε δύο χρόνια μετά την απαγωγή των μαθητριών στο Τσιμπόκ- τα 15 κράτη μέλη υπογράμμισαν ότι η «δράση της Μπόκο Χαράμ συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Δυτική Αφρική και στην Κεντρική Αφρική», ενώ εκφράζουν την «έντονη ανησυχία της για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας χαιρέτισε ακόμη την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι να οργανώσει μια περιφερειακή σύνοδο για την ασφάλεια στην Αμπούτζα, το Σάββατο.

Στη σύνοδο αυτή θα καταβληθεί προσπάθεια να «αξιολογηθεί η περιφερειακή δράση έναντι της απειλής που αντιπροσωπεύει η Μπόκο Χαρά» και ιδίως να υπάρξει η «υιοθέτηση μιας κοινής στρατηγικής για τη διαχείριση των συνεπειών της κρίσης διακυβέρνησης, ασφάλειας, ανάπτυξης και της κοινωνικοοικονομικής και ανθρωπιστικής κατάστασης» που έχει δημιουργήσει η δράση των ισλαμιστών.

Το Σ.Α. του ΟΗΕ «απαιτεί η Μπόκο Χαράμ να απόσχει άμεσα και αναμφισβήτητα από κάθε βιαιότητα» καθώς και να απελευθερώσει αμέσως και χωρίς όρους όλους τους ανθρώπους που έχουν απαγάγει τα μέλη της.

Ακόμη το Συμβούλιο Ασφαλείας σημείωσε ότι θεωρεί πως «ορισμένες από τις ωμότητες της Μπόκο Χαράμ μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου», ενώ ανέφερε πως «ανησυχεί σοβαρά για την ανησυχητική κλίμακα της ανθρωπιστικής κρίσης (…) στην περιοχή της λίμνης Τσαντ».

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ για να υποστηριχθεί η πρωτοβουλία του Νιγηριανού προέδρου να συγκαλέσει τη διεθνή σύνοδο.

Στη σύνοδο του Σαββάτου θα πάρουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ -ο μόνος αρχηγός μη αφρικανικού κράτους που θα είναι παρών- καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

Στην Αμπούτζα θα είναι επίσης οι πρόεδροι της Νιγηρίας, του Καμερούν και του Τσαντ, καθώς και αντιπροσωπείες του Μπενίν, της Γκαμπόν, της Γκάνας, της Ισημερινής Γουινέας, της Σενεγάλης και του Τόγκο.

Το αντάρτικο της Μπόκο Χαράμ, το οποίο μαίνεται από το 2009 κυρίως στη βορειοανατολική Νιγηρία, καθώς και οι επιχειρήσεις για την καταστολή του έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 20.000 ανθρώπους, σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ έχει εξαπλωθεί και πέραν των συνόρων, στον Νίγηρα, στο Καμερούν και στο Τσαντ.