Τρεις νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές που υλοποιεί, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, παρουσίασε σήμερα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μ. Κλάπας, πρόκειται για:
- Ηλεκτρονική πλατφόρμα ραντεβού για την επικοινωνία των αλλοδαπών, αλλά και των υπολοίπων πολιτών που συναλλάσσονται με τη Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις υπηρεσίες μίας στάσης των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας. Η πλατφόρμα αυτή ήδη λειτουργεί πιλοτικά στη ΔΑΜ Πειραιά, ενώ αναμένεται να εγκατασταθεί στις υπόλοιπες ΔΑΜ της Αττικής και να λειτουργήσει έως το τέλος Ιουνίου 2019.
- Ηλεκτρονική εφαρμογή ανάγνωσης των ηλεκτρονικών αδειών διαμονής πολιτών τρίτων χωρών. Η εφαρμογή αυτή παρέχει τη δυνατότητα σε υπηρεσίες και πιστοποιημένους χρήστες να διαπιστώνουν, μέσω κινητού τηλεφώνου, τη γνησιότητα των ηλεκτρονικών αδειών διαμονής. Η εφαρμογή αυτή είναι πλέον επιχειρησιακά έτοιμη και διαθέσιμη στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες συναλλάσσονται με πολίτες τρίτων χωρών, και αναμένεται να διευκολύνει τις συναλλαγές.
- Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την on line υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση ή την ανανέωση των αδειών διαμονής. Η πλατφόρμα αυτή αναμένεται να εγκατασταθεί πιλοτικά στο πληροφοριακό σύστημα μετανάστευσης το φθινόπωρο.
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σημείωσε πως το υπουργείο μεριμνά για 550.000 ανθρώπους που έχουν φτάσει στην Ελλάδα πριν το 2014 και για άλλους 75.000 που έχουν φτάσει στην Ελλάδα μετά το 2016. «Η προσπάθειά μας, ξεπερνώντας γραφειοκρατικά εμπόδια, είναι να ενισχύσουμε τη λειτουργικότητα του υπουργείου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ηλεκτρονικό ραντεβού που λύνει πολλά ζητήματα, και σε σχέση με την ταχύτητα των διαδικασιών, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ισονομία. Δηλαδή, δεν θα μπορεί να επέμβει ο προσωπικός παράγοντας, θα γίνονται όλα με ηλεκτρονικό τρόπο. Συγχρόνως, διευκολύνονται οι δικές μας υπηρεσίες να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Δεν σταματάμε βέβαια εκεί. Ήδη έχει εγκριθεί και περιμένουμε το ΦΕΚ για τον κανονισμό λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και ταυτοποίησης, υπέγραψα το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Θα ακολουθήσουν και αλλαγές στον μεταναστευτικό κώδικα» είπε ο κ. Βίτσας.
Σε ερώτηση σχετικά με την προετοιμασία του υπουργείου εν όψει καλοκαιριού, ανέφερε πως «κριτήριο των πάντων είναι η αποτελεσματικότητα. Εγώ μπορώ να πω πως είμαστε έτοιμοι. Αλλά δεν φτάνει να το λέω. Χρειάζεται να είμαστε πραγματικά έτοιμοι. Μέσα στην οργανωτική προσπάθεια είναι το νέο ΚΥΤ της Σάμου. Έχουμε ενοικιάσει τον χώρο και προχωράμε στις διαδικασίες μαζί με τον ΔΟΜ για τη λειτουργία του το καλοκαίρι. Υπάρχουν και άλλα θέματα που είναι βασικά. Έχω στείλει αντίστοιχο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρώτο και κυρίαρχο είναι η αναγκαιότητα ενός νέου προγράμματος μετεγκατάστασης 20.000 ανθρώπων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό είναι βασικό, ούτως ώστε ακόμη κι αν συνεχιστούν οι μεταναστευτικές ροές, που είναι κατά 17% μειωμένες στα νησιά, για δύο χρόνια να μπορεί η Ελλάδα να επιτελεί το δικό της χρέος. Το δεύτερο είναι να υπάρχει μεγαλύτερη συνεννόηση για τα ζητήματα της μετακίνησης από τα νησιά στην ενδοχώρα. Το τρίτο είναι η απόλυτη ανάγκη για μια παράταση του προγράμματος προσωρινής φιλοξενίας σε ξενοδοχεία. Αυτά τα τρία, μαζί με κάποια άλλα, έχω ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιμένω απάντηση αυτή την εβδομάδα» εξήγησε ο υπουργός.
Για το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και διμερείς συμφωνίες, ο Δημήτρης Βίτσας είπε πως έχει ξεκαθαρίσει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι «στον βαθμό που δεν προχωράει αυτό που θέλουμε, δηλαδή ένα ενιαίο σύστημα ασύλου για όλη την Ευρώπη, το λεγόμενο “Δουβλίνο 4”, με συνευθύνη στον καταμερισμό κι αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, εγώ θα προχωρήσω και σε διμερείς συμφωνίες. Ήδη έχει γίνει μια συμφωνία με τη Γερμανία, μια συμφωνία με την Πορτογαλία που ολοκληρώνεται το πρώτο της μέρος της μέσα στον Μάιο και συζητάμε και με άλλες χώρες, Ισπανία, Ελβετία, Ιρλανδία. Οφείλω να πω πως έχουμε έναν μόνιμο ανοιχτό δίαυλο με την Τουρκία, γιατί μεγάλη σημασία έχουν οι ροές. Όσο μικρότερες είναι, τόσο καλύτερα διαχειρίσιμος είναι και ο πληθυσμός σε σχέση με τα δικαιώματά του» υπογράμμισε ο υπουργός.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελος Τόλκας, σημείωσε πως η εισαγωγή των νέων ψηφιακών εργαλείων στη διαδικασία της διαχείρισης της μεταναστευτικής πολιτικής στοχεύει μεταξύ άλλων στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τόσο για τους ενδιαφερόμενους, όσο και για τους εργαζόμενους των υπηρεσιών. Επιπλέον, ενισχύει την προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας, ανάγει σε κεντρικό πυλώνα των διαδικασιών την διαφάνεια και εξοικονομεί πόρους.
Ο υφυπουργός προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση το ερχόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας πως «σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε επιπλέον πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει το τελευταίο δίμηνο και σε άμεσο χρόνο θα δούμε να υλοποιούνται και να αποφέρουν καρπούς. Καρπούς στην κατεύθυνση της περαιτέρω καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, πολύ σημαντικής εξοικονόμησης δημοσίου χρήματος και τέλος εξαιρετικά σημαντικής εξοικονόμησης ανθρώπινων πόρων, δηλαδή χαμένου χρόνου εργασίας».