Skip to main content

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν έκρινε ότι δεν υφίσταται επιδημία κορωνοϊού

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν διέταξε σήμερα την κυβέρνηση να άρει ορισμένες από τις εναπομείνασες απαγορεύσεις που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ακόμη και αν η χώρα καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων αφότου ξεκίνησε να βγαίνει από το lockdown.

Στην απόφασή του, που είναι δεσμευτική, το Δικαστήριο τόνισε ότι ο ιός «προφανώς δεν είναι μια πανδημία στο Πακιστάν», ενώ διερωτήθηκε γιατί η μάχη εναντίον του «εξαφάνισε τόσο πολύ χρήμα». Το δικαστήριο διέταξε να ανοίξουν πάλι εμπορικά κέντρα, αν οι αρχές υγείας δεν φέρουν αντίρρηση και να αρθούν οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις να ανοίγουν τα σαββατοκύριακα.

Η απόφαση εκδόθηκε χρησιμοποιώντας την ευρεία εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου για έκδοση αποφάσεων «αυτομάτως» – αυτεπαγγέλτως – χωρίς να περιμένει να κατατεθεί μια συγκεκριμένη υπόθεση. 

Το Πακιστάν έχει αναφέρει 42.125 κρούσματα της Covid-19 και 903 θανάτους. Ενώ αυτά τα σύνολα είναι μέχρι στιγμής χαμηλά σε σύγκριση με πολλές δυτικές χώρες, οι αριθμοί έχουν αυξηθεί απότομα αυτόν τον μήνα. 

Οι αρχές, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ίμραν Χαν, δήλωσαν ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι χαμηλότερη από τις προβλεπόμενες εκτιμήσεις. Αντιμέτωποι με την προοπτική του lockdown που προκαλεί οικονομική κατάρρευση, οι αρχές επέτρεψαν την περασμένη εβδομάδα στις λαϊκές αγορές να ξανανοίξουν σε μια σταδιακή άρση των απαγορευτικών μέτρων σε εθνικό επίπεδο.

Οι γιατροί επέκριναν τα ανοίγματα αυτά, εκφράζοντας ανησυχία ότι ο ιός θα μπορούσε γρήγορα να εξαπλωθεί και να κατακλύσει το σύστημα υγείας. «Σίγουρα θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, του αριθμού των σοβαρών περιπτώσεων», δήλωσε στο Reuters ο γραμματέας της Ένωσης Νεαρών Ιατρών του Πακιστάν, Σαλμάν Καζμί. «Ανησυχούμε για την πίεση που θα ασκηθεί στα νοσοκομεία». Οι αγορές που ξανάνοιξαν κατακλύστηκαν από την πρώτη στιγμή με πελάτες την περασμένη εβδομάδα, με λίγα σημάδια κοινωνικής αποσταστιοποίησης ή μάσκες προσώπου.

Το Δικαστήριο ανέφερε ότι όσο οι αγορές είναι ανοιχτές, δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων. Δεν βρήκε καμία «αιτιολογημένη ή λογική» βάση στην εντολή οι επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές το Σαββατοκύριακο. «Δεν βρίσκουμε κανένα λόγο για τον οποίο ξοδεύονται τόσα χρήματα σε αυτόν τον κορωνοϊό (Covid-19), για αυτό, το Πακιστάν δεν είναι η χώρα που πλήττεται σοβαρά από αυτό», ανέφερε η δικαστική απόφαση.

Η τελευταία ελήφθη καθώς το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει περιορισμένα δρομολόγια από τις 20 Μαΐου και δύο από τις τέσσερις επαρχίες του Πακιστάν άρχισαν να επαναλειτουργούν τις δημόσιες συγκοινωνίες. Με την μουσουλμανική εορτή Εΐντ αλ-φιτρ να έρχεται την Κυριακή ή την Δευτέρα, ανάλογα με τη θέαση της σελήνης, οι μεταφορές και τα καταστήματα λιανικής αναμένεται να γεμίσουν με πλήθη κόσμου.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters