Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η νέα συνάντηση μεταξύ των αρχηγών των επτά μεγαλύτερων κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με τον καθορισμό ημερομηνίας των βουλευτικών εκλογών.
Σημειώνεται ότι οι εκλογές αυτές είχαν προγραμματιστεί αρχικά για τις 12 Απριλίου, όμως αναβλήθηκαν επ΄αόριστον λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, στη συνάντηση που είχαν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας, υπό την αιγίδα του Προέδρου Στέβο Πεντάροφσκι, εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Ο αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ ζήτησε οι εκλογές να διεξαχθούν στις 21 Ιουνίου, καθώς όπως ανέφερε η χώρα πρέπει να αποκτήσει το συντομότερο δυνατό κυβέρνηση με πλήρη πολιτική νομιμοποίηση, η οποία θα διαχειριστεί αποτελεσματικά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που προκαλείται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε ότι η πρόταση του κόμματός του είναι οι εκλογές να διεξαχθούν στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως ανέφερε μέχρι τότε αναμένεται να έχει σταθεροποιηθεί η υγειονομική κατάσταση που προκαλείται από την εξάπλωση του κορονοϊού και οι ψηφοφόροι θα μπορέσουν να προσέλθουν στις κάλπες με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Ο Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών στις 21 Ιουνίου, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε αυτές και κατηγόρησε το VMRO-DPMNE ότι επιδιώκει την παράταση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, προκειμένου να προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα.
Ο αρχηγός του συγκυβερνώντος και μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία, DUI, Αλί Αχμέτι πρότεινε οι εκλογές να διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου, ενώ ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενης «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» ανέφερε ότι αυτές πρέπει να προγραμματιστούν για τα τέλη Ιουλίου.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ επιδιώκει την διεξαγωγή των εκλογών το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, αλλά και για να αξιοποιήσει την ικανοποίηση που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που προκαλείται λόγω της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνών κόμμα του Ζάεφ απορρίπτει το ενδεχόμενο διεξαγωγής των εκλογών γι΄αργότερα, για να μην έρθει αντιμέτωπο με ένα πιθανό δεύτερο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Από την μεριά του, το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν το φθινόπωρο, όταν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αναμένεται να γίνουν πιο αισθητές και να «εκμεταλλευθεί», με τον τρόπο αυτό, την κοινωνική δυσφορία κατά της κυβέρνησης που θα μπορούσε να εμφανιστεί μετά το καλοκαίρι.
Υπενθυμίζεται ότι το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας διαλύθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου και όρισε αρχικά (πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας) την 12η Απριλίου ως ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, οκτώ μήνες πριν από το τέλος της τετραετίας.
Από τις αρχές Ιανουαρίου τα «ηνία» της χώρας έχει αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας παρέτεινε μέχρι τα τέλη του μήνα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.