Skip to main content

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση καταδικάζει τη χώρα σε αέναο μνημόνιο

«Η κυβέρνηση καταδικάζει τη χώρα σε αέναο μνημόνιο» επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι το αίτημα για εκλογές είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «η “επιτυχία” του κ. Τσίπρα είναι η μόνιμη επιτήρηση», κάνοντας λόγο για «ανικανότητα» τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, που, όπως είπε, «πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «από την ημέρα που ο κ. Τσίπρας έγινε Πρωθυπουργός, η Ελλάδα έχασε 21 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ της, δηλαδή 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό» και επανέλαβε ότι «όσο πιο γρήγορα φύγει η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο». Όπως είπε, η δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια «θα μας καταδικάσει σε ένα αέναο μνημόνιο», κάνοντας λόγο για ανέφικτο στόχο.

«Δέσμευση για το χρέος υπήρχε από το 2012»

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δέσμευση για το χρέος υπήρχε από το 2012, ενώ επέρριψε ευθύνες και στους Ευρωπαίους, τόσο για την μή τήρησή της, όσο και για λάθος μέτρα. Ανέφερε επίσης ότι είναι θετική η συζήτηση για το χρέος αλλά «δεν είναι κάτι καινούργιο», ενώ εκτίμησε ότι «το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι βαρύ και χωρίς να έχουμε πάρει συγκεκριμένη δέσμευση».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση Ρέγκλινγκ, τη χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα παράμετρο», ενώ τόνισε ότι η Ν.Δ. επιθυμεί να «κλειδώσουν» τα επιτόκια και να γίνει επιμήκυνση της αποπληρωμής.

«Ο “κόφτης” ζητήθηκε γιατί κανείς στην Ευρώπη δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση»

Αναφερόμενος στον «κόφτη» για τις δαπάνες, είπε ότι «ζητήθηκε γιατί κανείς στην Ευρώπη δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση». Τόνισε επίσης ότι τα πρόσθετα μέτρα και ο «κόφτης» μπήκαν στο τραπέζι μετά τις υποκλοπές και τις διαρροές για το ΔΝΤ. Επιπλέον, εκτίμησε ότι «οι νέοι, μεγαλύτεροι φόροι που έρχονται πλήττουν κυρίως τους χαμηλόμισθους και τους ανέργους και σκοτώνουν την πραγματική οικονομία». 

Μιλώντας για τον Δημόσιο τομέα καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιήσει καμία μεταρρύθμιση και την κατηγόρησε ότι κάνει μόνο προσλήψεις «κομματικών στρατών». «Πιστεύω στην αξιολόγηση. Και βλέπω ότι και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί με την αξιολόγηση στο Δημόσιο», πρόσθεσε.

«Πυρά» σε Αλ. Τσίπρα

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε «πυρά» κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας ότι «δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ελλήνων». «Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να λέει ότι έπεσε θύμα πλάνης. Οδήγησε συνειδητά τη χώρα στα βράχια, συνεχίζει και σήμερα να λέει ψέματα», συμπλήρωσε και δήλωσε χαρούμενος που «έχω την άνεση να βγω στην κοινωνία, δεν θα ήθελα να είμαι κλεισμένος στο Μαξίμου πίσω από κλούβες».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «όσο καθυστερεί τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός για τους Έλληνες πολίτες».

«Δεν αμφισβητώ τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ΠτΔ, αλλά η δήλωσή του για το νόμισμα έδωσε βάση για παρερμηνείες»

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για το νόμισμα, είπε ότι δεν αμφισβητεί τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ΠτΔ, αλλά εκτίμησε ότι η αναφορά του για το νόμισμα έδωσε βάση για παρερμηνείες. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πάντως ότι η συνεισφορά του κ. Παυλόπουλου πέρυσι το καλοκαίρι για την παραμονή της χώρας στο ευρώ ήταν σε θετική κατεύθυνση.

Για τα ελληνοτουρκικά και την ένταση που υπάρχει στο Αιγαίο, παρατήρησε ότι χρειάζεται σοβαρότητα και προσοχή, ενώ σημείωσε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια».

Για την δημόσια τηλεόραση είπε ότι πρέπει να είναι αντικειμενική, να σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων και θα δίνει πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν δείχνει ενδιαφέρον ο ιδιωτικός τομέας.

«Να επιστρέψουν στις τάξεις οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί»

Αναφερόμενος σε ζητήματα Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου από τον ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει τις οικογένειες ανέργων», ενώ στάθηκε στην ανάγκη επανασχεδιασμού της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Παιδείας.

Όπως εξήγησε, πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Έκανε επίσης λόγο για «αλλεργία της κυβέρνησης σε οτιδήποτε ιδιωτικό» που –συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης- «κάνει κακό στην Παιδεία και την Ελλάδα».