Skip to main content

Αλ. Τσίπρας για ΠΓΔΜ: Εργαζόμαστε για λύση που δεν θα αφήνει εκκρεμότητες

Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τόσο για την ΠΓΔΜ όσο και για την Αλβανία, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για τις διαφωνίες με την ΠΓΔΜ και το ονοματολογικό, ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις επαφές του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, είμαστε σε κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης που αναλάβαμε με μεγάλη ευθύνη εδώ και πέντε μήνες, με προσεκτικά και υπεύθυνα βήματα, υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι, όταν έχεις αυτή την ευθύνη, είσαι υποχρεωμένος να διαπραγματεύεσαι για λογαριασμό όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις ευαισθησίες. Υπογράμμισε πως ο στόχος είναι η επίτευξη λύσης για να ζουν οι λαοί ειρηνικά.

«Εργαζόμαστε για μια λύση που δεν θα είναι εύθραυστη, που δεν θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες, που δεν θα θίγει την αξιοπρέπεια και την ιστορία κανενός από τους δύο λαούς», ανέφερε.

«Προσήλθαμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά», τόνισε και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και έναντι όλων (Erga Omnes). «Δεν αλλάξαμε τις θέσεις μας παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε και στο εσωτερικό», είπε ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων. «Είμαστε κοντά αλλά μένουν τα τελευταία μέτρα να διανυθούν τα πιο δύσκολα», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους γείτονες της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα ας διανύσουμε με προσοχή και τα τελευταία μέτρα, η Ελλάδα θα είναι αρωγός στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το μεγάλο βήμα προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική».

«Πού ήταν η χώρα το 2014 και πού είναι σήμερα»

«Έχουν περάσει τριάμισι χρόνια από τον καιρό που η Αριστερά κλήθηκε από τον ελληνικό λαό, να αναλάβει μια πολύ δύσκολη αποστολή. Για να μπει ένα τέλος σε μια περίοδο οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής ερήμωσης. Αναλάβαμε την ευθύνη, δεσμευόμενοι ολόψυχα στον σκοπό να δώσουμε αυτήν τη μάχη» τόνισε εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Μπορούμε να δούμε καθαρά, πού ήταν η χώρα το 2014 και πού είναι σήμερα. Τι έχουμε καταφέρει, στο κρίσιμο πεδίο της οικονομίας», συμπλήρωσε.

«Με μια χώρα που βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, σε καθεστώς δημοσιονομικής κατάρρευσης και κυρίως, με κάποιους να έχουν ήδη εκπονήσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και φυσικά της “αριστερής παρένθεσης”», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Αν υπήρξε μια κυβέρνηση που τα κατάφερε είναι η δική μας κυβέρνηση, τα καταφέραμε και οι εταίροι μας έχουν εκπλαγεί θετικά από τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας», είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός. Άφησε εξάλλου αιχμές για τα μέτρα που επέβαλαν, όπως είπε, οι δανειστές.

«Όρος για την ύπαρξη συνεργασιών η απλή αναλογική»

Αναφερόμενος στην τοπική αυτοδιοίκηση, σημείωσε ότι «φτιάχτηκε μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής, διαπλεκόμενα συμφέροντα, βαρόνοι, κομματάρχες. Δημόσιο χρήμα χάθηκε, ευρωπαϊκοί πόροι κατασπαταλήθηκαν, ενώ παράλληλα ολόκληρες περιοχές της χώρας στερήθηκαν στοιχειωδών έργων και υποδομών».

Συμπλήρωσε δε, ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση έγινε από πεδίο αναβαθμισμένου δημοκρατικού ελέγχου και αυθεντικής εκπροσώπησης των τοπικών κοινωνιών ένα μνημείο της εξουσίας του ενός».

Επεσήμανε εξάλλου ότι η θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών, «αντικαθιστά ένα παραμορφωτικό και καλπονοθευτικό σύστημα που δεν αποτυπώνει επ΄ουδενί τους πραγματικούς συσχετισμούς».

«Η απλή αναλογική για μας δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής. Είναι όρος για την ύπαρξη των αναγκαίων συνεργασιών και προγραμματικών συγκλίσεων» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είναι και όρος δημοκρατικού ελέγχου».

«Νομίζω ότι είναι σαφής, η μεγάλη σημασία που δίνουμε στην όσο το δυνατόν αυθεντικότερη αποτύπωση της λαϊκής ψήφου. Αυτό που αποδείξαμε με την ψήφιση της απλής αναλογικής για μεθεπόμενες τις εθνικές εκλογές» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε το 2019 τα λάθη του 2014»

Ο Πρωθυπουργός προχώρησε και σε αυτοκριτική, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι τα κάναμε όλα σωστά, δεν πρέπει να επαναλάβουμε το 2019 τα λάθη του 2014» και δήλωσε πεπεισμένος ότι «στην επερχόμενη αυτοδιοικητική μάχη θα βρούμε μια νέα πολιτική ισορροπία». 

«Χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις από τις βασικές ιδεολογικές αρχές και τις πολιτικές μας τοποθετήσεις, χωρίς να εμπιστευτούμε φθαρμένες πολιτικές προσωπικότητες που δήθεν έχουν αυθεντικές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει την ίδια στιγμή να διευρύνουμε τις συμμαχίες μας, να ανοίξουμε τις παρατάξεις και τα ψηφοδέλτιά μας» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ