Skip to main content

«Όχι» των Ελβετών στην πυρηνική ενέργεια

Να εγκαταλείψουν μεσοπρόθεσμα την πυρηνική ενέργεια αποφάσισαν με δημοψήφισμα οι Ελβετοί, εγκρίνοντας με 58,2% τον νόμο που απαγορεύει την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών.

Ο νόμος υποστηρίζει παράλληλα την ανάπτυξη πράσινων πηγών ενέργειας και τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης.

Το δημοψήφισμα είναι το επιστέγασμα μιας μακράς διαδικασίας η οποία ξεκίνησε μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, που προκλήθηκε από το γιγάντιο σεισμό που ακολούθησε τον σεισμό της 11ης Μαρτίου 2011.

Η Ελβετία διαθέτει τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς και πέντε αντιδραστήρες οι οποίοι παράγουν το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Οι ελβετικές αρχές διευκρίνισαν ότι οι πυρηνικοί σταθμοί θα τεθούν εκτός λειτουργίας έπειτα από 50ετή έως 60ετή εκμετάλλευσή τους, με ορίζοντα το 2034, όταν θα κλείσει και ο τελευταίος σταθμός.

Μετά από την απόφαση αυτή, η ελβετική κυβέρνηση επεξεργάσθηκε μία ενεργειακή στρατηγική, η οποία θα εφαρμοσθεί σταδιακά μέχρι το 2050.

Η πρώτη φάση αυτής της στρατηγικής, την οποία οι Ελβετοί αποδέχθηκαν με το σημερινό δημοψήφισμα, έχει ως στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας.

Ορίζονται μεταξύ άλλων ενδεικτικά μεγέθη μέσης κατανάλωσης κατ΄άτομο ετησίως: περιορισμός κατά 16% μέχρι το 2020 και κατά 43% μέχρι το 2035 σε σχέση με το επίπεδο της κατανάλωσης το 2000. 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP