Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν από κοινού οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφορικά με την «απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να θεσπίσει μυστικά κονδύλια στη διαχείριση του προσφυγικού». Τη συνυπογράφουν Ευρωβουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών LIBE, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ.
Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι τα ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση του σεβασμού στα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων, την ερμηνεία του ισχυρισμού της κυβέρνησης ότι αυτά τα κονδύλια σχετίζονται με την «προστασία της Εθνικής Ασφάλειας» και την ενδεδειγμένη χρήση τους, σύμφωνα με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Ζητούν επίσης να μάθουν αν η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να επιβλέψει τη διάθεσή τους καθώς και να αποδώσει ευθύνες εάν και όπου αυτό απαιτηθεί.
Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Ερώτηση για τα μυστικά κονδύλια που παραχωρούνται από την Ελληνική Κυβέρνηση στο «Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».
Το ελληνικό «Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου» κατέθεσε πρόταση νόμου, με τίτλο «Βελτίωση Μεταναστευτικής Νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (A’ 169), 4375/2016 (A’ 51), 4251/2014 (Α’ 80) και άλλες διατάξεις». Στο Άρθρο 55, το νομοσχέδιο προβλέπει για το Υπουργείο τη δυνατότητα διαχείρισης μυστικών κονδυλίων, προοριζόμενων για το εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό της χώρας «για απόρρητους εθνικούς σκοπούς», κάνοντας αόριστα λόγο για προστασία της «Εθνικής Ασφάλειας».
Μετά από πολλές ενστάσεις, το Υπουργείο προέβη στην προσθήκη ενός αριθμού νομοθετικών διορθώσεων, σχετικά με τη σύνθεση μίας «Επιτροπής Ειδικών Δαπανών» και την ενημέρωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου σχετικά με τις δαπάνες αυτές. Όμως, παραμένουν πολλές ανησυχίες σχετικά με ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας.
-Πώς θα εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αυτά τα μυστικά κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν με σεβασμό απέναντι στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, προτεραιοποιώντας τις ανάγκες και τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.
-Πώς θα επηρεαστεί η πολιτική χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία εντοπίζει τις απειλές στο πεδίο της «Εθνικής Ασφάλειας»;
-Ποιες ακριβώς δράσεις θεωρεί η Επιτροπή ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν από αυτά τα κονδύλια, στην Ελλάδα και στον εξωτερικό, και προτίθεται η Επιτροπή να παρακολουθεί τη χρήση αυτών των μυστικών κονδυλίων και να επιδιώκει τη λογοδοσία για τη χρήση τους;.