Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
«Το θετικό είναι ότι θα υπάρξει τουριστική σεζόν, έστω και με περιορισμούς». Αυτό το λιτό σχόλιο κυβερνητικών πηγών για τις συστάσεις της Κομισιόν, δείχνει ότι στην κυβέρνηση δεν επικρατεί ενθουσιασμός για τη στήριξη από την Ε.Ε. και στον τουρισμό. Αν και δημοσίως τις χαρακτηρίζουν «καλή βάση», στο παρασκήνιο υποστηρίζουν ότι ήταν κατώτερες του αναμενομένου.
Όπως είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Πρωθυπουργών των επτά χωρών που τα πηγαίνουν σχετικά καλά στο πεδίο της αντιμετώπισης της πανδημίας, η ελληνική οικονομία και το ελληνικό ΑΕΠ εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, σχεδόν σε διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και γι΄ αυτό, ανεξάρτητα από το εάν η Ε.Ε. δίνει ή δεν δίνει λύσεις, η κυβέρνηση οφείλει να βρει μόνη της τον τρόπο να μην χαθεί ολοσχερώς η τουριστική χρονιά.
Πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται – αλλά και δεν διαψεύδονται – από την κυβέρνηση, αναφέρουν ότι για το πώς θα κυλήσει η τουριστική σεζόν και τι μέτρα θα υπάρξουν θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς Τουρισμού, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εξωτερικών αμέσως μετά από ένα τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού, όπως δηλαδή είχε γίνει και με τις ανακοινώσεις για τη σταδιακή άρση των περιορισμών.
Οι διαπραγματεύσεις τόσο με τους συνδικαλιστικούς φορείς του τουρισμού όσο και κατ΄ ιδίαν με μεγάλους ξενοδόχους αι μεγάλους τουριστικούς πράκτορες εντός και εκτός συνόρων, λέγεται ότι είναι στο τέλος τους και μάλιστα είχαν την εποπτεία του κ. Μητσοτάκη.
Λέγεται ακόμα ότι στο τέλος της εβδομάδας και μετά από τον τελικό κύκλο των διαβουλεύσεων, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων για το τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα που θα περιλαμβάνει σαφείς οδηγίες για όλο το φάσμα. Τις υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τις διαφορές που πρέπει να ληφθούν υπόψιν ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, τα μεγάλα ξενοδοχεία και τα μικρά καταλύματα, τα δημοσιονομικά δεδομένα, τα εργασιακά δεδομένα, την τήρηση των ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων, των υγειονομικών οδηγιών κλπ.
Ακόμα και το διστακτικό άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών, είναι ενταγμένο στο σχεδιασμό για τη μεγαλύτερη δυνατή τουριστική κίνηση, αφού κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να «πουλήσει» εικόνες από τις ελληνικές παραλίες για να αναδείξει την Ελλάδα ως ασφαλή προορισμό, έναντι του ανταγωνισμού (Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία) που αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα.
Κεντρικός στόχος για την κυβέρνηση είναι η προσέλκυση των τουριστών από το εξωτερικό, καθώς βασικό σημείο στις διαβουλεύσεις με τους φορείς του τουρισμού ήταν πως όποιος ανασχεδιασμός και ενέσεις στήριξης υπάρξουν για τον εσωτερικό τουρισμό, αν δεν έλθουν τουρίστες από το εξωτερικό τα νούμερα τον Νοέμβριο θα είναι πολύ άσχημα.
Μετά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι πλέον πεποίθηση στην κυβέρνηση ότι η ενθάρρυνση της μετακίνησης των τουριστών προς την Ελλάδα θα βασιστεί σε τρία δεδομένα:
- Πρώτον την υγειονομική κατάσταση κάθε τουριστικού προορισμού όπου η Ελλάδα έχει αντικειμενικό προβάδισμα.
- Δεύτερον τη ζήτηση στις αερομεταφορές, δηλαδή αν οι Ευρωπαίοι πολίτες ή πολίτες από ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία κλπ αποφασίσουν να μπουν στο αεροπλάνο για να έρθουν στην Ελλάδα.
- Τρίτον, τη δυνατότητα διμερών συμφωνιών μεταξύ χωρών κάτι που η Ελλάδα θέλει και θα το προσπαθήσει, αλλά η Ε.Ε. δεν βλέπει με καλό μάτι.