Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Συνεδριάζει εκ νέου στις 6 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, το κυβερνητικό συμβούλιο, λίγες μόνο ώρες μετά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας εκτιμήθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει στην πιο κρίσιμη φάση και επιβεβαιώθηκαν για μία ακόμη φορά οι «κόκκινες» γραμμές σε εργασιακά και ασφαλιστικό.
Tα ανοιχτά μέτωπα
Στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να «κλείσει» τις επόμενες ημέρες τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως ο ενιαίος ΦΠΑ και το ύψος του δημοσιονομικού κενού, αφετέρου να τα φέρει (μαζί με όσα ήδη έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές) προς ψήφιση στη Βουλή, υπό μορφή νομοσχεδίου, ώστε να «ικανοποιήσει» και ένα πάγιο αίτημα των δανειστών.
Μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας στις 20-21 Μαΐου, ακόμη κι αν δεν υπάρξει αίτημα για έκτακτο Eurogroup, η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών προς αυτήν την κατεύθυνση. Μάλιστα, στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια προκρίνεται η μέθοδος της «σαλαμοποίησης» έναντι του πολυνομοσχεδίου «σκούπα», επειδή εκτιμάται ότι έτσι θα μετριαστούν οι αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της Κ.Ο., όσο και στην κοινή γνώμη.
Στο «ράφι» το δημοψήφισμα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη χθεσινή συνεδρίαση δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ή – πολύ περισσότερο – εκλογών. Το δημοψήφισμα είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει την κυβέρνηση, αν και εφόσον, δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου και η πλευρά των δανειστών δεν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του πρωθυπουργού να κάνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου «να αποδείξει έμπρακτα το σεβασμό της στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».
Συνεδριάζει η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ
Σήμερα Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου και η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία μάλιστα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ώστε να έχει μία κατ’ ιδίαν άποψη για τη δυνατότητα που έχει το κόμμα να υποστηρίξει τα μέτρα που θα ληφθούν.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης το Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο: πρώτον με μια ισχυρή μειοψηφία εντός του κόμματος που προτιμά τη ρήξη από μια «έντιμη» συμφωνία που θα παραβιάζει τις «κόκκινες» γραμμές, δεύτερον με το κόμμα του κ. Καμμένου που χθες έκανε αισθητή την παρουσία του μέσω της καταψήφισης των τροπολογιών για το ισλαμικό τέμενος στο Βοτανικό και το Μέγαρο Μουσικής και τρίτον με τις συνεχιζόμενες διαφοροποιήσεις της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία χθες για μια ακόμη φορά προτίμησε να μην ψηφίσει δια της επιστολικής ψήφου.