Skip to main content

Σκοπιανό: Η κυβέρνηση βλέπει συμφωνία

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθούν σε λίγη ώρα (10:15 π.μ.) στη Σόφια, αλλά μία άτυπη συζήτηση είχαν και χθες στο πλαίσιο του δείπνου των ηγετών της EE.

Ύστερα από αυτή την άτυπη συζήτηση, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας εμφανιζόταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων στο θέμα του ονοματολογικού, για την οποία έλεγε ότι «θα χρειαστεί λίγη δουλειά ακόμα από τις ομάδες διαπραγμάτευσης και τους υπουργούς Εξωτερικών και τουλάχιστον άλλη μία συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ».

Η ίδια πηγή περιγράφει ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από το erga omnes και τις συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα Σκόπια για να εφαρμοστεί, «δίνει όμως χρόνο». Στην ίδια κατεύθυνση, εξηγεί ότι ετοιμάζεται η υπογραφή μίας διεθνούς συνθήκης με στόχους και χρονοδιαγράμματα όπου θα περιγράφεται λεπτομερώς η κάθε κίνηση «και θα απαιτείται η ολοκλήρωση του προηγούμενου βήματος για να πάμε στο επόμενο».

Στο κρίσιμο ερώτημα αν παράλληλα με την εφαρμογή αυτής της συνθήκης ζητηθεί από την Ελλάδα να συναινέσει για να ξεκινήσει η προενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων σε ΕΕ και η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, η απάντηση που δίνεται είναι ότι «η Αθήνα δε θα δώσει τέτοια έγκριση πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας», πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η πίεση που ασκείται από το διεθνή παράγοντα – από την ΕΕ κυρίως – είναι ισχυρή. Και προς την Ελλάδα και προς τα Σκόπια.

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η συμφωνία είναι πλέον πολύ κοντά και επί της ουσίας εξαρτάται μόνο από το κατά πόσο ο Ζόραν Ζάεφ θα προχωρήσει στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Βήμα που κρίνεται δύσκολο διότι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του είναι ισχυρές, αλλά ο ίδιος κάνει κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει δεχθεί τη σύνθετη ονομασία και διαμηνύει ότι δεν έχει άλλη υποχώρηση να κάνει προκειμένου η συμφωνία να προχωρήσει.  

Η κυβέρνηση περιμένει αλλαγή στάσης της αντιπολίτευσης

Η συμφωνία που προωθείται οδηγεί σε αυτό που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «σαλαμοποίηση», στην κυβέρνηση όμως θεωρούν ότι αν υπογραφεί η διεθνής συνθήκη και η συμφωνία με τα Σκόπια αποκτήσει δυναμική, δεδομένης και της πίεσης που θα ασκήσει η ΕΕ, το πιθανότερο είναι η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, τα κόμματα δηλαδή του ΕΛΚ και του ΕΣΚ στην Ελλάδα, θα αλλάξουν στάση και θα στηρίξουν. Και αν δεν το κάνουν κεντρικά, θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξουν βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής που θα στηρίξουν τη συμφωνία.

Δεν κρύβουν άλλωστε στην κυβέρνηση ότι επενδύουν σε μελλοντικούς κραδασμούς σε Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής για να αλλάξουν τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς και ένα από τα θέματα που βάζουν μπροστά για να πετύχουν αυτό το στόχο, είναι και το Σκοπιανό.  

Δεν αποκλείουν όμως, κραδασμοί να υπάρξουν και στους ΑΝΕΛ, για τους οποίους στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι επισήμως θα στηρίξουν την κυβερνητική γραμμή, δεν αποκλείουν ωστόσο κάποιες διαρροές στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ να υπάρξουν. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συνάντησε τρείς φορές το τελευταίο διάστημα τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο με θέμα το περιεχόμενο της συμφωνίας που ετοιμάζεται. Δεν έγιναν πολλά πράγματα γνωστά από αυτές τις συναντήσεις, το μόνο βέβαιο όμως είναι ότι ο συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα είναι πλήρως ενήμερος και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με το δικό του «πράσινο φως».