Skip to main content

Δ. Κουτσούμπας: Όσο πιο ψηλά γίνεται ο στόχος του ΚΚΕ στις εκλογές

«Εμείς συμμετέχουμε σε όλους τους θεσμούς στους οποίους είμαστε απέναντι. Λέμε ότι πρέπει να αλλάξουν ριζικά, κάποια πράγματα να ανατραπούν εκ βάθρων, κάποια άλλα πρέπει να ακολουθήσουν άλλη πορεια και να ανατραπούν, όπως πχ λέμε αποδέσμευση από τα ασφυκτικά δεσμά της Ε.Ε. και βεβαίως δεν ταυτίζουμε την Ευρώπη με την Ε.Ε. Άλλο οι λαοί, άλλο οι κυβερνήσεις και τα μονοπωλιακά συμφέροντα τα οποία υπηρετούν» είπε σε συνέντευξή του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ερωτηθείς γιατί το ΚΚΕ συμμετέχει στις Ευρωεκλογές εφόσον είναι αντίθετο με την Ε.Ε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως «και με το αστικό κοινοβούλιο είμαστε αντίθετοι, όπως και με το υπάρχον κοινωνικό πολιτικό οικονομικό σύστημα, αλλά συμμετέχουμε στη Βουλή. Διαφωτίζουμε, ξεσκεπάζουμε κάνουμε προτάσεις νόμου ώστε να ανακουφιστεί στο ελάχιστο ο λαός, το ίδιο κάνουμε και στο Ευρωκοινοβούλιο».

Κατά τον κ. Κουτσούμπα, η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ήταν μια «κακοστημένη παράσταση με ένα απαράδεκτο σενάριο, που δεν ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό».

Όπως σημείωσε, η προσπάθεια αποπροσανατολισμού επιχειρεί να συγκαλύψει τη σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., όχι μόνο σε στρατηγικά ζητήματα – ΕΕ, ΝΑΤΟ, διεθνείς συμμαχίες -, αλλά και σε συγκεκριμένα μέτρα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ θα ψηφίσει παρών επί της αρχής στο νομοσχέδιο με το οικονομικό πακέτο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, «γιατί έχει πολλά πράγματα που δεν δίνουν ούτε μισό ευρώ».

Στην ψηφοφορία που θα γίνει κατά άρθρο, «στα άρθρα που θα ανακουφίζουν και στο ελάχιστο, ψηφίζουμε “ναι”. Σε άλλα που δεν ανακουφίζουν ή δεν θέλουμε να τα εμποδίσουμε, αλλά διαφωνούμε σε κάποια επιμέρους ζητήματα ψηφίζουμε “παρών” και ψηφίζουμε “κατά” σε κάποια που διαφωνούμε» εξήγησε.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ επισήμανε ότι «λέμε στον λαό “και το 1 ευρώ (η κυβέρνηση) το έδωσε κάτω και από την πίεση αγώνων, στους οποίους πρωτοστάτησε το ΚΚΕ. Δεν θα πεις κι ευχαριστώ επειδή σου ρήμαξε τη ζωή κι αφού σου πήρε δέκα, σου δίνει ένα». «Να μην πει ευχαριστώ, ούτε να τον ψηφίσει γι’ αυτό που κάνει δεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές» ανέφερε.

Όπως τόνισε, εκλογικός στόχος του ΚΚΕ είναι «όσο πιο ψηλά γίνεται». Απαντώντας στο «υποθετικό σενάριο» ανάδειξης του ΚΚΕ σε τρίτο κόμμα στις εθνικές εκλογές κι ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει σε μια τέτοια περίπτωση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο πρώτος που θα λάβει διερευνητική εντολή, θα σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς “πρόθυμοι” υπάρχουν, όπως και ο δεύτερος».

«Αν δεν φτιάξουν κυβέρνηση ούτε ο πρώτος, ούτε ο δεύτερος, θα τη φτιάξουν μεταξύ τους. Η Ν.Δ. κι ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν δεν φαίνεται ρεαλιστικό, αυτή τη στιγμή που το λέμε, αν συμβεί αυτό, θα τα βρουν, θα γίνει ο μεγάλος συνασπισμός» εκτίμησε.

«Εμείς, αν πάρουμε την εντολή, εκείνη τη στιγμή θα κάνουμε αυτό που έχουμε υποσχεθεί στον κόσμο προεκλογικά και του λέμε και τώρα. Όσο πιο ψηλά γίνεται, για να είμαστε ισχυρή αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή και στο κίνημα. Ισχυρή αντιπολίτευση σημαίνει ότι δεν συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε κυβέρνηση τέτοιου είδους, υποτίθεται συνεργασίας που θα κάνει αντιλαϊκές πολιτικές» υπογράμμισε. «Εκτός κι αν έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις όπου να υπάρχει μια συνολική ανατροπή με δύναμη ισχυρή του ΚΚΕ κι αλλαγές στο κοινωνικό πολιτικό επίπεδο και είναι ώριμη η κατάσταση για να πάμε σε ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία. Να είναι δηλαδή ο λαός στην εξουσία. Αν υπάρχουν τέτοιες αλλαγές, οποιαδήποτε στιγμή, είμαστε έτοιμοι» διευκρίνισε.

Κατά τον κ. Κουτσούμπα, «αποδείχθηκε πως το ΚΚΕ έκανε πολύ καλά που δεν συμμετείχε σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι έμεινε στη θέση ισχυρής λαϊκής αντιπολίτευσης, και το λένε άνθρωποι που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα συμπορεύονται με το ΚΚΕ».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο κόσμος έχει βγάλει συμπεράσματα μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για «το πού ξεκινούν και πού φθάνουν τέτοιου είδους κυβερνήσεις δήθεν της αριστεράς, δήθεν της προόδου».

Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή στα Βαλκάνια κι επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι διαφορετικό το να γίνει και να κατοχυρώσει η Τουρκία μία από τις απαράδεκτες κι ανιστόρητες διεκδικήσεις της εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων σου, είτε βραχονησίδα, είτε νησάκι, είτε το γεωτρύπανο στην Κύπρο, γιατί μετά θα λες στον ΟΗΕ “αρχίζω διαπραγματεύσεις”».

Σημείωσε, τέλος, ότι «η Κύπρος, ένα ανεξάρτητο κράτος, εδώ και 45 χρόνια βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή κι αυτό μονιμοποιείται και νομιμοποιείται. Και, δυστυχώς, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πάνε να νομιμοποιηθούν μια σειρά πράγματα. Θεωρούμε άκρως επικίνδυνη τη δήλωση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να αποτελέσει “μοντέλο” για το Κυπριακό» είπε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.