Νέα δεδομένα εισάγει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η επιστολή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στους 19 Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup Δευτέρας.
Η κ. Λαγκάρντ στην επιστολή επιχειρεί να «πετάξει» πάνω από το Ταμείο τη «ρετσινιά» ότι είναι εκείνο που επιμένει στις υφεσιακές πολιτικές και επί της ουσίας ζητά μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 από το 3,5 στο 1,5% και ταυτόχρονα μια γενναία μείωση του ελληνικού χρέους, αλλιώς, προειδοποιεί για ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση από το βράδυ της Πέμπτης, που ήταν εν γνώση της επιστολής, επιχειρεί να την αποκωδικοποιήσει. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου το αισιόδοξο σενάριο είναι να υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία για την αξιολόγηση και το βασικό πακέτο μέτρο ύψους 5,4 δισ. χωρίς το Ταμείο, και όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το χρέος στο τέλος του μήνα να αποφασισθεί και η συμμετοχή και ο ρόλος του Ταμείου σε αυτήν.
Γι’ αυτό και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε επιστολή του -απάντηση επί της ουσίας στην κ. Λαγκάρντ- στους Ευρωπαίους ομολόγους του, ξεκαθάρισε ότι πακέτο 9 δισ. ευρώ δεν περνά από αυτή την κυβέρνηση η οποία, όπως γράφει, «έχει κάνει όσα υποσχέθηκε» και τους καλεί να δεσμευτούν για το χρέος.
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρεται και στο έξτρα πακέτο μέτρων και σημειώνει ότι μέχρι τη Δευτέρα η Αθήνα θα στείλει τις προτάσεις της για τη βελτίωση του μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, ο οποίος «σε συνδυασμό με το πακέτο μεταρρυθμίσεων, είναι υπεραρκετός για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση». Οι πληροφορίες του naftemporiki.gr θέλουν την κυβέρνηση να προτείνει έναν μηχανισμό σε δύο φάσεις, την πρώτη με «ελαστικούς» κωδικούς (με ευθύνη του ΥΠΟΙΚ) και τη δεύτερη, αν και εφόσον χρειαστεί, με ανελαστικούς και προκαθορισμένους.
Ο κ. Τσακαλώτος στην επιστολή του αναφέρεται και στο μείζον θέμα του χρέους, προτείνοντας και εδώ μια λύση σε δύο φάσεις, την πρώτη με μέτρα άμεσης εφαρμογής και τη δεύτερη με μέτρα που θα ληφθούν μελλοντικά.
Η πρόταση της Αθήνας είναι προφανές ότι επιχειρεί να «κουμπώσει» με τη θέση της Γερμανίας, την οποία επανέλαβε την Παρασκευή στους NewYorkTimes Γερμανός αξιωματούχους, ότι το Βερολίνο είναι πρόθυμο να συζητήσει «την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το 2020» και σίγουρα όχι πριν τις εκλογές του 2017. Και προφανώς για να προλάβει συμβιβαστικές προτάσεις, ο ίδιος αξιωματούχος, πρόσθεσε ότι «για τους Γερμανούς φορολογούμενους δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του αναδιάρθρωσης του χρέους και του “κουρέματος”».