«Ζητάω εκ νέου την εμπιστοσύνη της Βουλής πάνω στο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, που παρουσιάσαμε χθες το απόγευμα στον ελληνικό λαό. Ζητάω και στις 26 Μάη, στις ευρωπαϊκές εκλογές, την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού πάνω σε ένα σχέδιο ανάτασης, ανάκαμψης κι ενίσχυσης των πολλών, που αφορά το σήμερα, το αύριο και την ερχόμενη τετραετία» είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την έναρξη της τριήμερης συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, την οποία ζήτησε, σε συνέχεια της πρότασης μομφής που κατέθεσε η Ν.Δ. κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ζητεί την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με στόχο «τη διατήρηση κι ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας, αλλά και την την επιτάχυνση της πορείας επιστροφής της χώρας και των πολλών στην κανονικότητα μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια».
«Δεν ήρθα σήμερα εδώ για να αντιδικήσω με τον κρυπτόμενο κ. Μητσοτάκη και με το στρατηγικό του αδιέξοδο – του έχω ζητήσει επανειλλημμένως να κάνουμε δημόσια συζήτηση για όλα τα ζητήματα. Δεν ήρθα εδώ σήμερα για να αντιπαρατεθώ μαζί του στα ασήμαντα, στους αντιπερισπασμούς και στα επικοινωνιακά κόλπα, ούτε να τον συναγωνιστώ στον κιτρινισμό και τη μαύρη προπαγάνδα. Σε αυτά είναι ασυναγώνιστος. Άλλωστε, αυτά μπορει να κάνει ο άνθρωπος, αυτά κάνει» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
«Εγώ είμαι σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ όχι με τη προπαγάνδα του κ. Μητσοτάκη, αλλά με το πολιτικό σχέδιό του. Αυτό το σχέδιο που επιμελώς προσπαθεί να κρύψει πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και πομφόλυγες. Είναι το ίδιο ακριβώς σχέδιο που έριξε τη χώρα στα βράχια το 2010, που οδήγησε στην κοινωνική λεηλασία και τη χρεοκοπία το 2010-2014. Που είχε ως αποτέλεσμα την πρωτοφανή οικονομική αιμορραγία, την κοινωνική διάλυση, την απόγνωση εκατομμυρίων ανθρώπων, την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού. Αυτό επιθυμεί να εφαρμόσει πάλι, σε περίπτωση που τον εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός».
Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, «το σχέδιο που επιθυμεί να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής».
Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε αν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά με το σχέδιο που ανακοίνωσε χθες ο ίδιος «ή θα γυρίσει ξανά σε πολιτικές ΔΝΤ, σε ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε ένα διαλυμένο κοινωνικό κράτος, εν ονόματι μιας δήθεν ανάπτυξης, που δεν θα είναι παρά ο πλουτισμός των λίγων, εις βάρος των πολλών. Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για ένα σχέδιο στήριξης, ελάφρυνσης και ανάκαμψης για τους πολλούς» είπε.
Όπως σημείωσε, το σχέδιό του είναι να προχωρήσει η Ελλάδα «σε έναν δρόμο κοινωνικής δικαιοσύνης, δίκαιης ανάπτυξης και μιας στρατηγικής που θα προτάσσει τα συμφέροντα των πολλών».
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι σαν σήμερα, «στις 8 Μάη του 2010, στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν υπήρχε μια κυβέρνηση να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα σχέδιο ανάπτυξης και ελαφρύνσεων, αλλά ψηφιζόταν η πρώτη δανειακή Σύμβαση με τους πιστωτές μας.
Σαν σήμερα πριν από εννέα χρόνια, μπήκαμε στην εποχή της ελληνικής τραγωδίας. Γιατί; Επειδή εσείς είχατε αφήσει τη χώρα ανοχύρωτη, απροστάτευτη στο πελατειακό κράτος και στη διαφθορά. Μια χώρα που έκανε Ολυμπιακούς Αγώνες ξοδεύοντας δισεκατομμύρια, αλλά δε μπόρεσε να χτίσει ένα κοινωνικό κράτος αξιοπρέπειας. Μια χώρα που σπαταλούσε πολλά για χάρη των λίγων κι ελάχιστα για χάρη των πολλών» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, που συνέχισε: «Εσείς αφήσατε ένα έλλειμμα στο 15%. Κι αργότερα παραδώσατε τη χώρα στο ΔΝΤ και στους ψυχρούς τεχνοκράτες, που ακρωτηριάζουν κοινωνίες, για να σώσουν αριθμούς. Εσείς εφαρμόσατε από το 2010 μέχρι το 2014 την πιο βάναυση, απάνθρωπη, αντικοινωνική πολιτική λιτότητας που έχει ποτέ εφαρμοστεί σε χώρα της Ε.Ε.».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το 2015 η κυβέρνησή του παρέλαβε «ένα κράτος διαλυμένο, μία κοινωνία κατακερματισμένη και σε απόγνωση, με άδεια ταμεία και ελλείμματα. Και παρόλα αυτά, σηκώσαμε με τη βοήθεια του λαού μας ανάστημα στην Ευρώπη».
«Εμείς, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αγωνιστήκαμε και πετύχαμε να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018. Αφενός, πασχίζοντας να μείνει η κοινωνία όρθια, αφετέρου δίνοντας καθημερινές μάχες για να ξανακερδίσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Όπως υπογράμμισε, «εμείς πετύχαμε να υπερβαίνουμε κάθε χρόνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά συγχρόνως και να θωρακίσουμε την οικονομία μας μακροπρόθεσμα. Με τη λύση για το χρέος, τη δημιουργία του “μαξιλαριού” ρευστότητας. Εμείς τα πετύχαμε όλα αυτά. Σοβαρά και με σχέδιο. Και πετύχαμε αυτό για το οποίο λάβαμε την εντολή από τον ελληνικό λαό, τον Σεπτέμβρη του 2015. Πετύχαμε, ναι. Και μπορούμε να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, μαζί με εκατομμύρια Έλληνες, που μπορούν πλέον να ελπίζουν» υποστήριξε.
«Θα αναγκαστείτε να το πιείτε το πικρό ποτήρι, να ψηφίσετε ένα-ένα τα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες. Τα δικά μας μέτρα, όχι τα δικά σας, που είναι μέτρα λεηλασίας του ελληνικού λαού. Θα περάσουμε ωραία την άλλη εβδομάδα» είπε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον, απηύθυνε και πάλι στον Κυριάκο Μητσοτάκη την πρόσκλησή του για τηλεοπτικό ντιμπέιτ, λέγοντας: «Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αρνείστε μια τηλεοπτική αναμέτρηση; Ελάτε, επιτέλους, να αναμετρηθούμε. Ελάτε να αντιπαρατεθούμε. Γιατί κρύβεστε; Ή μήπως θέλετε να έχετε κάποιο κοινό να σας χειροκροτεί μετά από κάθε φράση που θα διαβάζετε από το βήμα γι’ αυτό προτιμάτε τη Βουλή; Δεν ξέρω» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί «παροχολογίας» για τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες, σημείωσε πως «δεν είναι παροχές, δεν είναι κόλπα, δεν είναι δώρα. Είναι δικαιοσύνη. Είναι η αρχή μιας νέας, δίκαιης, αναπτυξιακής πορείας για τη χώρα. Είναι ο έμπρακτος σεβασμός στις θυσίες ενός λαού που υπέφερε. Είναι μέτρα μόνιμα, όχι παροδικά. Και είμαστε σε θέση να τα κάνουμε πράξη, γιατί εργαστήκαμε σκληρά και με σχέδιο. Γιατί μόνη μας έγνοια ήταν και είναι οι ανάγκες και οι ζωές των πολλών. Τώρα, λοιπόν, το δίκιο των πολλών γίνεται πράξη. Τώρα ήρθε η ώρα των πολλών» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος εκ νέου προς τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Το δικό σας σχέδιο ποιο είναι; η δική σας προγραμματική πρόταση ποια είναι; Ότι δε συμπαθείτε τον κ. Πολάκη; Τα κουτσομπολιά; Οι δολοφονίες χαρακτήρων; Η λάσπη και το ψέμα; Με αυτό το σχέδιο, με αυτή την καμπάνια θα πάτε σε εκλογές; Πράγματι, με αυτή θα πάτε. Αλλά όχι επειδή δεν έχετε σχέδιο, όχι επειδή δεν έχετε πρόταση. Αλλά επειδή το σχέδιο και η πρότασή σας είναι τόσο αποκρουστικά, που θέλετε όπως-όπως να τα κρύψετε. Θέλετε να τα κρύψετε επειδή είναι το σχέδιο του ΔΝΤ, που καλά γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Θέλετε να το κρύψετε επειδή είναι το σχέδιο του Βαυαρού κι ανθέλληνα φίλου σας, του κ. Βέμπερ» ανέφερε. «Έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο το 2019, αλλά δεν το είπαμε, για να μην πάθετε μεγαλύτερο πανικό» είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας.
«Πριν προλάβετε να κρύψετε εσείς την αμηχανία σας, χθες βγήκε ο κ. Βέμπερ να τοποθετηθεί για το σχέδιό μας. Κι ενώ εσείς ψελλίζατε ότι σας αντιγράφουμε, αυτός είπε ότι είμαστε ανεύθυνοι που δίνουμε ελαφρύνσεις στους πολλούς» συνέχισε, για να συμπληρώσει: «Ο κ. Βέμπερ χρησιμοποίησε το σχέδιό μας για να καταφερθεί εναντίον του σχεδίου για πανευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας. Αυτός είναι ο Ευρωπαίος αρχηγός σας, να τον χαίρεστε. Έχει τις ίδιες απόψεις με εσάς, που δηλώσατε ότι είναι λαϊκισμός η 13η σύνταξη και δε θα την υποσχεθείτε ποτέ, γιατί είναι ανέφικτο. Αλήθεια, και τώρα τι θα κάνετε; Θα την ψηφίσετε; Βγείτε και πείτε την αλήθεια ότι δε θέλετε να τα ψηφίσετε τα μέτρα, αλλά δε τολμάτε να μην τα ψηφίσετε. Και βάζετε τον φίλο σας τον κ. Βέμπερ να μας κατακρίνει, επειδή εσείς δε τολμάτε. Πείτε του φίλου σας ότι εμείς θέλει-δε θέλει τα μέτρα αυτά θα τα ψηφίσουμε και θα τα υλοποιήσουμε. Κι ότι ο ελληνικός θα μας δώσει την εντολή να συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία για να υλοποιήσουμε όλο το σχέδιό μας. Γιατί τόσο εσείς, όσο κι αυτός δε θα πετύχετε τους στόχους σας. Αλλά ο λαός γνωρίζει, ψήφος στη Ν.Δ., ψήφος για να γίνει ο Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν. Άρα, για να μπει εμπόδιο στην υλοποίηση του σχεδίου που ανακοινώσαμε χθες» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.