Skip to main content

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – θεσμών

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Συνεχίζονται οι επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς, χωρίς όμως μέχρι αυτήν την στιγμή να έχει βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε την προσεχή Δευτέρα να βγει λευκός καπνός από τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ (Eurogroup).

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης συναντήθηκε χθες σε καλό κλίμα με τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ ο ΥΠΟΙΚ Ευκλ. Τσακαλώτος αναμένεται να τις επόμενες ημέρες έχει επαφές με τους ομολόγους του στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του naftemporiki.gr οι συζητήσεις στην παρούσα φάση αφορούν στη νομική προετοιμασία του μηχανισμού λήψης εφεδρικών μέτρων.

Μεγάλα αγκάθια παραμένουν η διάσταση απόψεων του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την απομείωση του ελληνικού χρέους, αλλά και η διαφωνία του Ταμείου με τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης στο πακέτο των 5,4 δισ., γεγονός που το οδηγεί να ζητήσει το πρόσθετο πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ να προέλθει αποκλειστικά και μέσω ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού από τη μείωση δαπανών, κυρίως από τους μισθούς στο δημόσιο αλλά και τη μείωση των βασικών συντάξεων. Μάλιστα το Ταμείο ζητά τα μέτρα αυτά να περιγραφούν και να κοστολογηθούν, κάτι που αποκλείει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του.   

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, μετά τη χθεσινή διάρκειας 2,5 ωρών σύσκεψη στο Μαξίμου:

  • «Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και η κατάσταση ρευστή»
  • «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει στη Βουλή ή να περιγράψει ένα τέταρτο μνημόνιο»
  • «Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις να πάνε μέχρι τα τέλη Μαΐου»
  • «Είναι θετικό ότι δεν υπάρχει το περσινό σκηνικό ρήξης και σχεδόν όλες οι πλευρές παραδέχονται ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορα συμφωνία»
  • «Υπάρχει, πλην του ΔΝΤ, αποδοχή της ελληνικής πρότασης για τον μηχανισμό λήψης των προληπτικών μέτρων»
  • «Το ΔΝΤ επιμένει στη θέση του ότι δεν κατανοεί τον εν λόγω μηχανισμό και πιστεύει ότι τα μέτρα πρέπει να περάσουν από την ελληνική βουλή»

Επίσης στο Μαξίμου αποτιμούν θετικά τις χθεσινές δηλώσεις Τουσκ και Μοσκοβισί, όπως και τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο αποφεύγουν να σχολιάσουν τη δήλωση Σόιμπλε ότι «δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα φέτος», σημειώνοντας ότι «είναι διπλής ανάγνωσης», αφού κάλλιστα μπορεί να διαβαστεί και ως «υπάρχει χρόνος, δεν χρειάζονται βιασύνες».

Τέλος, και με δεδομένη τη στήριξη συγκεκριμένων χωρών και αξιωματούχων στις ελληνικές θέσεις δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να δει το φως της δημοσιότητας κάποια πρωτοβουλία-συμβιβαστική πρόταση από την πλευρά του επικεφαλής του Eurogroup χωρίς να υπάρχει μέχρι αυτήν την στιγμή κάποια πληροφόρηση για το περιεχόμενό της.