Skip to main content

Πρώτο σημαντικό τεστ για το κόμμα του Μαντέλα 25 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ

Εκατομμύρια πολίτες προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες στη Νότια Αφρική, όπου διεξάγονται οι έκτες κατά σειρά δημοκρατικές εκλογές μετά το τέλος του απαρτχάιντ, πριν από 25 χρόνια. Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, ελπίζει να ξεπεράσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών και να εξασφαλίσει τη στήριξή τους, παρά το γεγονός ότι οι ανισότητες παραμένουν στη χώρα.

Η διαφθορά, η ανεργία, οι ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, η εγκληματικότητα, αλλά και η ασταθής οικονομία είναι ορισμένοι από τους πιο βασικούς γνώμονες με τους οποίους ψηφίζουν σήμερα οι Νοτιοαφρικανοί.

Στην Αλεξάντρα, μία φτωχογειτονιά στο Γιοχάνεσμπουργκ, τεράστιες ουρές σχηματίζονταν στα εκλογικά τμήματα με το πρώτο φως της ημέρας. «Εάν δεν ψηφίσεις, δεν μπορείς να παραπονιέσαι εκ των υστέρων. Αυτές οι εκλογές θα αλλάξουν τόσα πολλά πράγματα», σχολιάζει στην «Guardian» μία 34χρονη ψηφοφόρος.

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση. Πρέπει να πάρουν το μάθημά τους. Χρειαζόμαστε όσο πιο πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, ώστε να υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός», σχολιάζει άλλος ψηφοφόρος.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα θα διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, κάτι που σημαίνει ότι ο επικεφαλής του Σίριλ Ραμαφόζα θα παραμείνει στην προεδρία της Νότιας Αφρικής.

Αν και η ποιότητα ζωής έχει βελτιωθεί για πολλούς Νοτιοαφρικανούς, μετά τις εκλογές-ορόσημο του 1994, τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές στη χώρα κατά τις οποίες επικράτησε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, ενώ πρόεδρος εξελέγη ο Νέλσον Μαντέλα – ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας – εξακολουθούν να υφίστανται τεράστιες ανισότητες.

Τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία (DA) και ένα σχετικά νέο κόμμα, οι Αγωνιστές της Οικονομικής Ελευθερίας (EFF).

Περίπου έξι εκατομμύρια νέοι έχουν επιλέξει να απόσχουν από αυτήν την εκλογική διαδικασία, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, δεν αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται επαρκώς.

naftemporiki.gr