Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Για να κλείσει εγκαίρως και χωρίς προβλήματα η τέταρτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση εγκατέλειψε οριστικά την προσπάθεια έστω και για ολιγόμηνη αναβολή στις μειώσεις των συντάξεων, την ώρα που συνεχίζονται από στελέχη της δηλώσεις – υποσχέσεις για την περίοδο μετά τον Αύγουστο. «θα αγγίξουν το πολύ έως και το 30% των συνταξιούχων».
Οι αποκαλύψεις του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Απασχόλησης Τάσου Πετρόπουλου, ότι οι μειώσεις θα πλήξουν έως και το 30% των συνταξιούχων και «οι περικοπές (από 1/1/2019) θα αφορούν και συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ» επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θυσιάζει στο πεδίο των διαπραγματεύσεων τις όποιες αξιώσεις για συντάξεις και αφορολόγητο προκειμένου να μην υπάρξει παράταση στο πρόγραμμα.
Η φράση του κ. Πετρόπουλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ΣΚΑΙ, ότι «έχουμε μπροστά μας επτά μήνες για τις συντάξεις» και η επανάληψη υποσχέσεων όπως του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά για μεταμνημονιακή αναβολή σε ψηφισμένα μέτρα, δεν αφορούν την πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς αλλά τη διαχείριση της ελληνικής κοινής γνώμης.
Στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις κυβερνητικές πηγές λένε ότι μετά τις υπογραφές για την «έξοδο από τα μνημόνια» τον Αύγουστο και με επιχείρημα το υπερπλεόνασμα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ξαναβάλει στο τραπέζι την αναβολή ψηφισμένων μέτρων όπως η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου, την υλοποίηση των «αντίμετρων» μέσα στο 2019 και όχι μετά το 2020 που λένε οι δανειστές κ.ο.κ. Επί της ουσίας ωστόσο, οι βάσεις για την μεταμνημονιακή περίοδο μπαίνουν στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες και θα οδηγήσουν σε αποφάσεις που θα δεσμεύσουν τη χώρα για αρκετά από τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας μικρά ως καθόλου περιθώρια για νέα διαπραγμάτευση.
Βαρύ κλίμα επικράτησε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίαζε το Σάββατο για περισσότερο από τρεις ώρες και κατέληξε να βγάλει ανακοίνωση και δηλώσεις του πρωθυπουργού για την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος στις επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον ορισμό επιτροπής για τις υποψηφιότητες, τη γραμμή των τοπικών συνεργασιών, την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και τη νέα επίθεση στη Δικαιοσύνη με αφορμή την απόφαση για την υπόθεση Siemens.
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε ότι ακόμα δεν είναι βέβαιη η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δεν υπάρχει καμία συζήτηση με τους δανειστές για αλλαγές σε όσα έχουν ψηφιστεί και συμφωνηθεί και η προσπάθειά του είναι να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα στην ώρα τους ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να μην υπάρξει παράταση του προγράμματος.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για «καθαρή έξοδο» και να κλείνει το μάτι στους πολίτες για ανοικτό παράθυρο διορθώσεων και θετικών παρεμβάσεων μετά τον Αύγουστο, αλλά οι δανειστές αφήνουν να διαρρεύσει κομμάτι – κομμάτι η συμφωνία για την αυστηρή μεταμνημιονιακή εποπτεία και αδυνατίζουν το κυβερνητικό αφήγημα. Τα όσα λέγονται πλέον από κυβερνητικά και κομματικά χείλη για επαναδιαπραγμάτευση ψηφισμένων μέτρων και αλλαγές, είναι για εσωτερική κατανάλωση.
Στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών πορεύονται με βασικό σενάριο ότι δεν θα καταφέρουν να αποφύγουν τη σύνδεση των μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους με σκληρούς όρους και αυστηρούς ελέγχους στην περίοδο της μεταμνημονιακής εποπτείας και ψάχνουν να βρουν το επόμενο αφήγημα στις πολιτικές συνεργασίες με το Κίνημα Αλλαγής και το «προοδευτικό μέτωπο» παράλληλα με νέο κύκλο σκανδαλολογίας που έχει ήδη προετοιμαστεί.
Την ίδια στιγμή, αφήνουν να διαρρεύσει το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του προς την Πολιτική Γραμματεία αντιμετωπίζει τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση τον Οκτώβριο του 2019 ως «πεδίο συναινέσεων προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τον ακροδεξιό λαϊκισμό» ως να προγραμματίζονται για μετά τις εθνικές εκλογές.