Skip to main content

Ν. Κεραμέως: Ψηφοθηρικές οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την Παιδεία

«Κενές υποσχέσεις με ξεκάθαρο ψηφοθηρικό στόχο» χαρακτήρισε η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την Παιδεία.

«Ο Πρωθυπουργός, καθώς την επόμενη εβδομάδα ψηφίζονται πάρα πολύ επώδυνα μέτρα και προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα, άρχισε μία περιοδεία σε υπουργεία και δη σε πολύ ευαίσθητα υπουργεία, που αγγίζουν την κοινή γνώμη, πήγε στο υπουργείο Παιδείας και δεν δίστασε να παίξει ακόμη και με τις αγωνίες των μαθητών» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm».

Όπως παρατήρησε η κ. Κεραμέως «τα παιδιά, στα οποία απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός την Τρίτη θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές και προφανώς και κάθε είδηση για κατάργηση οποιωνδήποτε εξετάσεων φυσικά και έχει ψηφοθηρικό χαρακτήρα».

Η ίδια αναγνώρισε ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα των Πανελληνίων «γιατί πράγματι είναι ένα σύστημα, το οποίο έχει πάρα πολλά προβλήματα», αλλά όπως έσπευσε να προσθέσει «δεν μπορεί να εξαγγέλλεις την κατάργηση των εξετάσεων χωρίς από πίσω καμία ουσία».

«Ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση»

Για τις προτεινόμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η τομεάρχης της Ν.Δ. εξέφρασε την άποψη ότι συνιστούν «ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση, όταν για παράδειγμα προβλέπεται ένα υπερρυθμιστικό πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά».

«Σε μία εποχή, που δυστυχώς η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων μας έχει πέσει κατακόρυφα, αυτό το κενό σε ένα βαθμό αναπληρώνεται από τα δίδακτρα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Χρειάζεται ένα ελεύθερο πλαίσιο. Πρέπει να αφήσουμε τα Πανεπιστήμια και τους εκπαιδευτικούς και τους καθηγητές να αυτενεργήσουν. Δεν μπορούμε να τους περιορίζουμε και να είναι το κράτος από πάνω με υπερσυγκεντρωτικές εξουσίες να ελέγχει τα πάντα», είπε.

Ερωτηθείσα εάν συμφωνεί με την πρόταση για δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα για όσους δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν δίδακτρα απάντησε: «Πρέπει να δούμε τους όρους. Δεν μπορεί το κράτος να αποφασίζει ότι για παράδειγμα 40% θα είναι δωρεάν και να μην έχει βρει τρόπο για το πώς θα λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο. Και πάλι θεωρώ ότι σε έναν βαθμό ίσως υπάρχει μία ψηφοθηρική τάση εδώ».

Πλεόνασμα 5,5% για πλήρη αντίμετρα

Αναφορικά τέλος με τη στάση που θα τηρήσει η Ν.Δ. στη Βουλή για τα αντίμετρα η κ. Κεραμέως απάντησε: «Δεν τα ψηφίζουμε, γιατί για να εφαρμοστούν τα όποια αντίμετρα από πίσω η κοινωνία θα έχει σχεδόν καταστραφεί».

Όπως εξήγησε «η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει 3,5% πλεόνασμα και έχει συμφωνήσει με τους δανειστές ότι αν ξεπεράσει αυτόν τον στόχο- τον οποίο παρεμπιπτόντως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας έλεγε ότι είναι άπιαστος- και για όσο τον ξεπεράσει θα μπορεί να εφαρμόσει κάποια αντίμετρα, δηλαδή αν φτάσει στο 4% πλεόνασμα, θα εφαρμόσει 0,5% πλεόνασμα. Για να μπορέσει να εφαρμόσει το 2% αντίμετρα, το οποίο έχει εξαγγείλει και διατυμπανίζει, πρέπει να έχουμε 5,5% πλεόνασμα ως χώρα».