Skip to main content

Ο «σφιχτοχέρης» Σόιμπλε διχάζει το κόμμα του

Στα γερμανικά δημόσια ταμεία εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν μέσω της φορολογίας πολύ περισσότερα χρήματα συγκριτικά με παλαιότερους υπολογισμούς. Ως εκ τούτου τα περιθώρια αύξησης των δημόσιων δαπανών ή φοροελαφρύνσεων για τους πολίτες διευρύνονται.

Τα φορολογικά έσοδα σε ομοσπονδιακό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κρατιδίων και δήμων εκτιμάται ότι θα είναι έως το 2021 αυξημένα κατά 54,1 δισ. ευρώ, συγκριτικά με τις προγενέστερες εκτιμήσεις του περασμένου Νοεμβρίου. Εξαιρετικά αυξημένα φορολογικά έσοδα -λόγω της ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας, του ρεκόρ απασχόλησης και της αύξησης εισοδημάτων και επιχειρησιακών κερδών- εκτιμάται ότι θα καταγράψουν κυρίως τα ομόσπονδα κρατίδια και οι δήμοι της Γερμανίας.

Τέσσερις μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και ενώπιον του νέου ρεκόρ στα φορολογικά έσοδα, δυναμώνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση φοροελαφρύνσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών, επιμένοντας ότι παρά το ρεκόρ στα φορολογικά έσοδα δεν διακρίνει αυξημένα περιθώρια για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων πέρα από το όριο των 15 δισ. ευρώ ετησίως, όπως είχε ανακοινώσει το προηγούμενο διάστημα. Αιτιολογώντας την άποψή του ο Γερμανός υπουργός επισήμανε ότι στη νέα πρόβλεψη των φορολογικών εσόδων δεν περιλαμβάνονται πολυάριθμες επιβαρύνσεις που αναμένεται να επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία τα επόμενα χρόνια. Ο Σόιμπλε αρκέστηκε να δηλώσει ότι «εφικτή» είναι μια «μείωση των βαρών με μέτρο για τα κατώτερα και μεσαία εισοδήματα».

Η εξαιρετικά φειδωλή στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών φαίνεται να προκαλεί διαφωνίες τόσο μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) όσο και μεταξύ στελεχών της CDU.

Ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ τάχθηκε υπέρ αισθητών ελαφρύνσεων για τους πολίτες. «Έχουμε φορολογικά έσοδα ρεκόρ στη Γερμανία. (…) Ως εκ τούτου είναι δίκαιο να δώσουμε κάτι πίσω στους πολίτες», δήλωσε στην εφημερίδα Bild. Ο Σόιμπλε φαίνεται να προκρίνει πάντως τη μείωση του γερμανικού δημόσιου χρέους.

Ο Κάρστεν Λίνεμαν, βουλευτής της CDU και επικεφαλής της ομάδας του κόμματος για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαφοροποιείται από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και κομματικό του σύντροφο, ζητώντας ανοιχτά ετήσιες φοροελαφρύνσεις της τάξης των 30 δισ. ευρώ και εκτιμώντας ότι υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια για την υλοποίηση αυτού του μέτρου.

Τον Σόιμπλε έσπευσε να στηρίξει πάντως ο Έκαρντ Ρέμπεργκ, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU για θέματα Προϋπολογισμού, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για φοροελαφρύνσεις «της τάξης των 15 δισ. ευρώ συνολικά (σ.σ. ετησίως)».

Εκτός από στελέχη του κόμματός του και των Χριστιανοκοινωνιστών, του αδελφού κόμματος της CDU, η γραμμή Σόιμπλε προκαλεί τις αντιδράσεις και της αντιπολίτευσης. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος των γερμανών Φιλελευθέρων που παλεύουν να ξαναμπούν στην ομοσπονδιακή βουλή τον Σεπτέμβριο, έκανε λόγο στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt για «απληστία του κράτους, η οποία έχει λάβει χαρακτηριστικά κλεπτοκρατίας», εκτιμώντας ότι τα πρόσθετα έσοδα επιτρέπουν ετήσια ελάφρυνση 30 έως 40 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας.

Η πρόεδρος της ΚΟ των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ ζήτησε τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα να διατεθούν στοχευμένα για την καταπολέμηση της φτώχειας και της εισοδηματικής ανισότητας στη Γερμανία.

Έμφαση στιςεπενδύσεις δίνει ο Σουλτς

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς σκοπεύει, σε περίπτωση νίκης του στις επικείμενες εκλογές, να δώσει «απόλυτη προτεραιότητα» στις επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά πιθανές φοροελαφρύνσεις εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικός. «Τα πλεονάσματα που πετυχαίνουμε είναι εφ’ άπαξ. Το να πάμε τώρα και να τα διανέμουμε διαρκώς θα πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσο είναι εφικτό», δήλωσε ο υποψήφιος του SPD σε χθεσινή προεκλογική συγκέντρωσή του στη Βόννη.

Ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων, τονίζοντας ότι πρέπει να διατεθούν περισσότερα χρήματα για την εκπαίδευση, την οδοποιία και την ψηφιοποίηση.