Σε ποινή φυλάκισης δυο ετών με αναστολή καταδίκασε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης δυο γιατρούς του νοσοκομείου της πόλης, για τον θάνατο 80χρονης στις 3 Νοεμβρίου του 2011 ένα περίπου μήνα μετά από εγχείριση ρωγμώδους κατάγματος στο ισχίο, στην οποία υπεβλήθη.
Η 80χρονη είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Μυτιλήνης στις 27 Σεπτεμβρίου 2011 με διάγνωση ρωγμώδους κατάγματος στο δεξιό ισχίο. Ωστόσο στις 3 Οκτωβρίο οι γιατροί εγχείρησαν λάθος πόδι. Όταν το λάθος διαπιστώθηκε, στις 6 Οκτωβρίου, τρεις μέρες δηλαδή μετά το πρώτο χειρουργείο η άτυχη ηλικιωμένη οδηγήθηκε ξανά στο χειρουργείο για δεύτερη επέμβαση και στις 3 Νοεμβρίου του 2011 εξέπνευσε.
Χθες, σχεδόν έξι χρόνια μετά, με την υπόθεση πρωτοείσακτη, βρέθηκαν στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας από συγκλίνουσα αμέλεια, δυο γιατροί (ένας ορθοπεδικός και ένας ειδικευόμενος τότε), καθώς, επίσης, και ένας τραυματιοφορέας και ένας νοσηλευτής. Το δικαστήριο καταδίκασε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας τους δυο γιατρούς, στους οποίους επέβαλε ποινές φυλάκισης δύο ετών στον καθένα με αναστολή (αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου), ενώ απάλλαξε τους δυο νοσηλευτές.
Πώς έγινε το λάθος
Όπως ειπώθηκε χθες στη διάρκεια της δίκης, τις πρώτες ώρες που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο μέχρι την επέμβαση, η γυναίκα παραπονιόταν για τους πόνους που είχε στο αριστερό πόδι, λόγω της οστεοαρθρίτιδας από την οποία ταλαιπωρείτο. Της τοποθέτησαν ένα νάρθηκα από το γόνατο και κάτω, καθώς και βάρος για να την ανακουφίζει. Ο νάρθηκας, έγινε – όπως ειπώθηκε – η αιτία για το «λάθος» αυτό που στοίχισε τη ζωή στην άτυχη ηλικιωμένη.
Όπως είχαν εξηγήσει τότε στους συγγενείς και επανέλαβαν χθες, οι γιατροί βασίσθηκαν στον νάρθηκα που έφερε στο αριστερό πόδι της, για να επιλέξουν ποιο είναι αυτό που έπρεπε να χειρουργήσουν και όχι στις εξετάσεις και τις ακτινογραφίες που έδειχναν το ρωγμώδες κάταγμα στο ισχίο του δεξιού ποδιού.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες στο δικαστήριο, η γυναίκα καταπονήθηκε μετά το διπλό χειρουργείο καθώς καθηλώθηκε στο κρεβάτι. Η πλευρά των γιατρών, παρότι αναγνώρισε το λάθος, υποστήριξε ότι ο θάνατός της δεν επήλθε εξαιτίας του διπλού χειρουργείου, αλλά λόγω της βεβαρημένης υγείας της.
Το περιστατικό, που έγινε γνωστό μετά από καταγγελία του γιου της άτυχης γυναίκας, είχε προκαλέσει την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών που διέταξε τη διερεύνησή του, οπότε και ασκήθηκαν αυτεπάγγελτα διώξεις σε έναν ορθοπεδικό γιατρό, έναν ειδικευόμενο, έναν τραυματιοφορέα και έναν νοσηλευτή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Στη χθεσινή δίκη δεν παραστάθηκε πολιτική αγωγή, αφού η οικογένεια της άτυχης γυναίκας δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ασκηθούν διώξεις. Ομοίως, η οικογένειά της δεν κίνησε τη διαδικασία της χρηματικής αποζημίωσης.
Οι δυο καταδικασθέντες γιατροί άσκησαν έφεση.
Πηγή: ΑΜΠΕ