Skip to main content

Σχέδιο για «επανίδρυση» της Ν.Δ. με διαφύλαξη της ενότητας

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected] 

Το σχέδιό του για «επανίδρυση» της Ν.Δ. σε 111 ημέρες θέτει σε κινητοποίηση ο νέος αρχηγός του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον επόμενο μήνα, προκειμένου να επαναφέρει τη γαλάζια παράταξη σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας αλλά και να προετοιμάσει το κόμμα για το ενδεχόμενο ανάληψης της διακυβέρνησης στο προσεχές μέλλον.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φαίνεται να κερδίζει όμως και το στοίχημα της διατήρησης της ενότητας καθώς όλες οι πλευρές του κόμματος αλλά και οι προκάτοχοί του εμφανίζονται πρόθυμοι να συστρατευτούν για την επούλωση των πληγών της μαραθώνιας προεκλογικής εκστρατείας.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα συγκέντρωσε ποσοστό 52,43% (173.297 ψήφοι) έναντι 47,57% του Ευάγγελο Μεϊμαράκη (157.224), έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για τη διεύρυνση της Ν.Δ.

«Θα επιχειρήσουμε να ανανεώσουμε δημιουργικά τη Ν.Δ. με απόλυτο σεβασμό στην παράδοσή της και αντιλαμβανόμενοι την πραγματικότητα των καιρών» ανέφερε χθες κατά την παράδοση-παραλαβή της ηγεσίας από τον απελθόντα μεταβατικό πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη.

Συναντήθηκε, μάλιστα, με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος θα αντικατασταθεί στο τέλος της θητείας του που συμπίπτει με τη διενέργεια του τακτικού συνεδρίου τον Ιούνιο του 2016.

Ο νέος αρχηγός του κόμματος προγραμματίζει όμως τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου της Ν.Δ. στις 26-28 Φεβρουαρίου με στόχο την «επανίδρυση» του κόμματος σε επίπεδο οργανωτικών δομών και την ψήφιση νέου καταστατικού. Στόχος του κ. Μεϊμαράκη είναι μια Ν.Δ. με μικρότερες και πιο ευέλικτες οργανωτικές δομές.

«Στο έκτακτο συνέδριο θα προκύψει ο νέος οργανωτικός χάρτης της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. Τον Φεβρουάριο αναβαπτιζόμαστε στις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας και σφυρηλατούμε την ανανέωση και την ενότητα της παράταξης» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί, μάλιστα, ότι μέχρι τις 25 Μαρτίου θα έχουν ανασυνταχθεί οι οργανωτικές βάσεις του κόμματος και μέχρι τις 22 Απριλίου θα έχουν συγκροτηθεί τα νέα όργανα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τους νέους τομεάρχες, θα ορίσει νέο εκπρόσωπο Τύπου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει επίσης να λάβει άμεσες πρωτοβουλίες για το νοικοκύρεμα των οικονομικών του κόμματος, αλλά και για τη διενέργεια εκστρατείας οικονομικής υποστήριξης του κόμματος.

Έχει δεσμευτεί, μάλιστα, ότι η κρατική επιχορήγηση θα δοθεί κατά προτεραιότητα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων των εργαζομένων του κόμματος που μένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες αλλά και για την εξυπηρέτηση των δανείων της Ν.Δ.

Ο νέος πρόεδρος θα θέσει παράλληλα σε κίνηση σχέδιο για δραστική μείωση των δαπανών του κόμματος, αρχής γενομένης από τη μετακόμιση από τη λεωφόρο Συγγρού. Στόχος είναι να βρεθούν νέα γραφεία με μικρότερο κόστος όπου θα στεγαστούν οι υπηρεσίες της Ν.Δ.

Σαρωτικές αλλαγές θα υπάρξουν όμως και σε επίπεδο προσώπων στο κόμμα, αλλά και στη Βουλή. Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. θα αξιοποιήσει τον Αδωνι Γεωγιάδη ο οποίος στήριξε την υποψηφιότητά του στον δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο κ. Γεωργιάδης επιθυμεί να έχει κοινοβουλευτικό ρόλο στη νέα οργανωτική δομή.

Πολύ πιθανό θεωρείται να αξιοποιηθεί και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος εμμέσως -αλλά και εκ του αποτελέσματος όπως αποδείχθηκε- στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη με γνώμονα την ανανέωση του κόμματος.

«Από σήμερα όλοι μαζί ενωμένοι, στεκόμαστε δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να κάνουμε πράξη το αίτημα για αλλαγή και ανανέωση, έτσι όπως εκφράστηκε από τους φίλους και από τα μέλη της Ν.Δ.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Τζιτζικώστας, χαιρετίζοντας τη νίκη του κ. Μητσοτάκη.

Συναντήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει, όμως, από σήμερα και πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της ενότητας του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθεί το μεσημέρι στη Βουλή με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή (12:30) και Αντώνη Σαμαρά (13:30).

Η συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή έχει ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό καθώς ο πρωθυπουργός της περιόδου 2004-2009 στήριξε εμμέσως την υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη και διατηρεί σημαντική επιρροή σε μεγάλο τμήμα μελών της Κ.Ο. και άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών.

Ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, ξεκαθάρισε πάντως ότι η καραμανλική πλευρά θα συμβάλει στη διατήρηση της ενότητας του κόμματος. «Δεν είναι αντίπαλός μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν θέλω κανένα μαχαίρωμα» είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του.

«Ολοι μαζί πρέπει να συστρατευτούμε» είπε στο ίδιο πνεύμα ο κ. Αντώναρος και διαβεβαίωσε ότι η εκλογή του κ. Μητσοτάκη δεν πρόκειται να αναβιώσει σε καμία περίπτωση την παλιά διαμάχη μεταξύ «καραμανλικών» και «μητσοτακικών».

«Ο Κώστας Καραμανλής είναι πάντα υπέρ της ενότητας και της συλλογικότητας στη Ν.Δ.» πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος. Η επικείμενη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά αναμένεται εν τω μεταξύ σε πολύ καλό κλίμα, αφού ο Μεσσήνιος πολιτικός διατηρεί πολύ καλή σχέση με τον νέο αρχηγό του κόμματος και θεωρεί μάλιστα ότι ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να δικαιώσει με τις ενέργειές του την πρωθυπουργική θητεία του.

«Συγχαίρω θερμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του. Από σήμερα η Ν.Δ. ανανεωμένη και ενωμένη οφείλει να αγκαλιάσει όλους τους Ελληνες και να κερδίσει οριστικά τη μάχη κατά του λαϊκισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται, όμως, να κλείνει και την ανοιχτή πληγή της υπόγειας αντιπαράθεσης με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έκλινε προς την υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη θερμά τον νέο αρχηγό του κόμματος και το ίδιο έπραξε και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

«Και όμως, υπάρχει ελπίδα» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης σχολιάζοντας τη νίκη του κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Μπράβο Κυριάκο μου για το θάρρος, την αλήθεια, το διαφορετικό».

Τα διεθνή Μέσα

Στις προοπτικές που δημιουργεί η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανανέωση της Ν.Δ. αλλά και την αμφισβήτηση της πολιτικής ηγεμονίας του Αλέξη Τσίπρα αναφέρονται τα διεθνή Μέσα σε λεπτομερή ρεπορτάζ και αναλύσεις τους για τις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ.

Το πρακτορείο Reuters σχολίασε ότι οι Ελληνες Συντηρητικοί ανέδειξαν νέο ηγέτη τους τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ελπίζοντας ότι έχει τη δυνατότητα να αναζωογονήσει τις προοπτικές τους και να αντιπαρατεθεί στον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ο κ. Μητσοτάκης, 47χρονος μεταρρυθμιστής βουλευτής και γόνος μίας από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες, αναμένεται να ασκήσει πίεση στον 41χρονο Τσίπρα εν όψει μίας κρίσιμης ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας» ανέφερε το πρακτορείο.

Περιγράφει τον κ. Μησοτάκη ως επικριτή των συνδικάτων και της κρατικής σπατάλης.

Από την πλευρά τους οι «Financial Times» χαρακτηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως έναν από τους πλέον θαρραλέους μεταρρυθμιστές της ελεύθερης αγοράς, ο οποίος προκάλεσε σοκ στο πολιτικό κατεστημένο κερδίζοντας τις εσωκομματικές εκλογές.

«Η νίκη του κ. Μητσοτάκη μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στην Ελλάδα όπου εδώ και χρόνια καταγράφουν πολιτικά κέρδη τα αντιευρωπαϊκά λαϊκιστικά κόμματα εν μέσω τριών αντιδημοφιλών μνημονίων» αναφέρει η εφημερίδα.

Ο «Guardian» υπογραμμίζει ότι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. ελπίζουν να ανανεώσει το κόμμα και «να αμφισβητήσει τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που είναι ακόμα δημοφιλής, παρά το γεγονός ότι επέλεξε τη λιτότητα».

Παράλληλα η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» επισημαίνει ότι με την αλλαγή γενιάς στην κορυφή της Ν.Δ. ο Αλέξης Τσίπρας αποκτά έναν σοβαρό αντίπαλο, που θέλει να αναδιαμορφώσει το κόμμα, να το ανοίξει στο πολιτικό κέντρο και να κερδίσει ψηφοφόρους νεαρής ηλικίας.

«Ακόμη ο Τσίπρας διαφεντεύει την πολιτική σκηνή της Αθήνας» τονίζει η εφημερίδα και χαρακτηρίζει έκπληξη τη νίκη του κ. Μητσοτάκη.