Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μετά τη διαρροή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να καταλογίσει στην κυβέρνηση πως κοροΐδεψε τους πολίτες και να σχολιάσει πως το Σύνταγμα έβαλε φραγμό στις «πρωτοφανείς μεθοδεύσεις» του Πρωθυπουργού, προκαλώντας την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δεσμεύθηκε ότι θα συνεχιστεί ο πολιτικός αγώνας για την απαλλαγή των συμβασιούχων από την «ιδιότυπη ομηρία τους».
Επίσης, κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον Τύπο και έστρεψε τα βέλη του στη Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται τέτοιου είδους φαινόμενα, επιδρώντας αρνητικά στο ίδιο το κύρος της». Ακόμη, ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη «οφείλει να προστατεύει πρώτα και κύρια η ίδια τον εαυτό της από την προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης των αποφάσεών της».
Επί της ουσίας της υπόθεσης, εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης «να αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων».
Δεσμεύθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».
Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε απαράδεκτη και τη δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι επέδειξε «χαιρεκακία» σε ένα θέμα που οι κυβερνήσεις του κόμματός του προκάλεσαν. Όμως, συμπλήρωσε, «το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα κληθεί σύντομα να πάρει σαφή και συγκεκριμένη θέση».
Είχε προηγηθεί η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είπε ότι «ευτυχώς, για άλλη μια φορά, το Σύνταγμα βάζει φραγμό στις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα και των υπουργών του».
Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να ψεύδεται, να παρανομεί και να κοροϊδεύει τους πολίτες. «Παίζουν με τη ζωή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Στήνουν ανεύθυνα ένα εμπόριο ελπίδας, μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Μοιράζουν υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα. Βάζουν σε περιπέτεια τους πολίτες, τους θεσμούς, την ίδια τη λειτουργία του κράτους. Δυστυχώς, δεν ακούν καμία σοβαρή και υπεύθυνη φωνή», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., με το να στήνονται «παράγκες» στο ευρύτερο Δημόσιο δεν θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση, τόνισε ότι «προσπαθούν να φτιάξουν καθεστώς και φέρνουν χάος. Επαναλαμβάνουν τις χειρότερες πρακτικές του χθες, που όλοι οι Έλληνες θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας».
Έντονη αντίδραση από ΚΕΔΕ
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκάλεσε αναταράξεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να ζητεί ακόμη και την αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.
«Κάνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό για αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Εσωτερικών. Να ζητήσει συγγνώμη από τους δημάρχους ο κ. Σκουρλέτης. Τον εκθέτει πολιτικά η δικαστική εξέλιξη στο ζήτημα των συμβασιούχων, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επιβεβαιώνεται η ΚΕΔΕ όταν υποστήριζε ότι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης ήταν συνταγματικά έωλες», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η Ένωση σχολιάζει ότι «δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση πληρώνουν ακριβά τους αδέξιους χειρισμούς της Κεντρικής Εξουσίας» και συμπληρώνει ότι με αυτήν την εξέλιξη αποδεικνύεται «η ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το ζήτημα» των συμβασιούχων.
Επίσης, καλεί τον υπουργό Εσωτερικών να ζητήσει συγγνώμη καταρχήν από τους εργαζόμενους, τους οποίους «ουσιαστικά εξαπάτησε τάζοντας τους λαγούς με πετραχήλια» και ζητεί από τον Πρωθυπουργό «να αλλάξει τον κ. Σκουρλέτη και να ορίσει στη θέση του ένα πρόσωπο που θα είναι ικανό να διαχειριστεί τα δύσκολα προβλήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση».