Η διαφωνία για το στάτους του Κοσσυφοπεδίου επισκιάζει τις προετοιμασίες της επικείμενης συνόδου κορυφής ΕΕ–Δυτικών Βαλκανίων την μεθεπόμενη Πέμπτη 17 Μαΐου στη Σόφια. Πέντε χώρες-μέλη, Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ρουμανία και Σλοβακία, προτίθενται να καταστήσουν σαφές ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου παραμένει αμφιλεγόμενο ζήτημα, τη στιγμή που περισσότερες από 90 χώρες παγκοσμίως έχουν αναγνωρίσει επισήμως την Πρίστινα.
Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε η Σύνοδος Κορυφής να μην καταλήξει σε φιάσκο. Γι’ αυτό στην τελική διακήρυξη δεν θα γίνεται λόγος για κράτη των δυτικών Βαλκανίων, αλλά μόνο για εταίρους, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Εκτός αυτού στο τραπέζι των διαβουλεύσεων δεν θα αναγράφεται, όπως συνηθίζεται, στα καρτελάκια των πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών η εκάστοτε χώρα, αλλά μόνο το όνομα των ηγετών. Με τον τρόπο αυτό οι διοργανωτές της συνόδου ευελπιστούν ότι Ελλάδα, Σλοβακία, Κύπρος και Ρουμανία δεν θα μποϋκοτάρουν τη συνάντηση κορυφής, όπως αναμένεται να πράξει η Μαδρίτη.
Ως αποτέλεσμα της διένεξης για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε ήδη ανακοινώσει τέλη Απριλίου ότι δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής με τα Δυτικά Βαλκάνια και ότι θα είναι παρών μόνο στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ την προηγουμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μαδρίτη ο Μαριάνο Ραχόι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να φωτογραφηθεί στη Σόφια μαζί με τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου.
Συνάντηση Μέρκελ στο Βερολίνο με ηγέτες Κοσόβου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
Στο πλαίσιο προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής στη Σόφια η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υποδέχεται σήμερα το απόγευμα στην καγκελαρία τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και στη συνέχεια τα μέλη του τριμελούς προεδρείου της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς (Μουσουλμάνοι Βόσνιοι), Μλάντεν Ιβάνιτς (Σέρβοι) και Ντράγκαν Κόβιτς (Κροάτες).
Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων η τελική διακήρυξη της συνάντησης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων θα είναι…γενικόλογη έτσι ώστε να πάρει πράσινο φως και από τους «28». Αναμένεται ότι θα γίνεται μεν λόγος για «αμέριστη συμπαράσταση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP που έχει στα χέρια του προσχέδιο της τελικής διακήρυξης. Στην πραγματικότητα ωστόσο η πρόθεση αυτή επαναλαμβάνει παλαιότερη δέσμευση των ευρωπαίων ηγετών από τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003.
Στο επίκεντρο της προγραμματισμένης συνάντησης κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων θα βρίσκεται η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της περιοχής. Σε αυτές ανήκουν εκτός από το Κοσσυφοπέδιο, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία. Η ΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι και την Ποντγκόριτσα, θέτοντας τον αμφιλεγόμενο στόχο για την ένταξή τους το 2025. Όσον αφορά τα Τίρανα και τα Σκόπια η Κομισιόν πρότεινε πρόσφατα την έναρξη διαπραγματεύσεων, ενώ Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κοσσυφοπέδιο είναι απλά υποψήφιες χώρες για διαπραγματεύσεις.