Την άμεση απομάκρυνση εκτός Σάμου των 500 αιτούντων άσυλο οι σκηνές των οποίων κάηκαν στις 26 και 27 Απριλίου κατά τα επεισόδια στο ΚΥΤ στο Βαθύ και έκτοτε βρίσκονται σε οικόπεδο προ του Αγ. Χαραλάμπους στον περιφερειακό δρόμο της πόλεως ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.
Όπως αναφέρει, προ εβδομάδας στο ΚΥΤ Σάμου εξερράγη για μια ακόμη φορά πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε μεγάλο μέρους του καταυλισμού. Περίπου 500 μετανάστες, οικογένειες και παιδιά, έχασαν το κατάλυμά τους, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας νέος πρόχειρος αυθαίρετος καταυλισμός τους σε οικόπεδο προ του νεκροταφείου του Αγ. Χαραλάμπους. Πολλές σκηνές βρίσκονται εντός του περιφερειακού δρόμου της πόλεως και δημιουργούν κυκλοφοριακά προβλήματα.
Ο περιφερειάρχης υπενθυμίζει ότι στην πρόσφατη, μετά τα επεισόδια, επίσκεψη του κ. Μηταράκη στο νησί και τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο, και τον αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Πανουράκη, ο υπουργός αναφέρθηκε στην επιτυχή φύλαξη των συνόρων κατά τον Απρίλιο, «την οποία όλοι αναγνωρίζουμε, με την ελπίδα ότι η κατάσταση αυτή θα εδραιωθεί στα σύνορα των νήσων μας», καθώς και στο σχέδιο της αποσυμφόρησης των νησιών, «που σταδιακά επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε και φυσικά είναι μεγάλη ανάγκη να το πράξετε».
Σύμφωνα με τον κ. Μουτζούρη, η πρόσφατη πυρκαγιά στο ΚΥΤ αποτελεί μια πρόσθετη αφορμή για να ξεκινήσει μια ουσιαστική αποσυμφόρηση της Σάμου. «Οι 500 αυτοί άνθρωποι, στοιβαγμένοι εν μέσω πανδημίας στον αστικό ιστό της πόλεως του Βαθέος, αποτελούν μια υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους. Καθημερινώς εδώ και μια εβδομάδα δέχομαι τηλεφωνήματα και μηνύματα από αγανακτισμένους πολίτες, των οποίων έχουν καταπατηθεί και καταστραφεί οι περιουσίες τους» επισημαίνει στην επιστολή του ο περιφερειάρχης.
«Αφού πέρασαν αρκετές ημέρες χωρίς να έχει δοθεί κάποια ουσιαστική επίλυση στο πρόβλημα της Σάμου», ζητεί από τον Νότη Μηταράκη «να απομακρυνθούν άμεσα οι άνθρωποι αυτοί από το Βαθύ. Οι κάτοικοί του καθημερινώς εδώ και πέντε χρόνια υποφέρουν. Όλοι εμείς οι αιρετοί οφείλουμε από τις θέσεις που κατέχουμε να επιδεικνύουμε εμπράκτως την αλληλεγγύη και τον σεβασμό μας για όλα όσα έχουν υποστεί από τη μεταναστευτική κρίση, αλλά και να βρίσκουμε τις λύσεις εκείνες που επαναφέρουν την “κανονικότητα” στην καθημερινότητά τους» καταλήγει ο κ. Μουτζούρης.
naftemporiki.gr