Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας πυροδότησαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την παιδεία, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης το απόγευμα της Τετάρτης, το Μέγαρο Μαξίμου να τον καλεί «να μην παίζει παιχνίδια σε βάρος των μαθητών» και τη Ν.Δ. να ζητεί από την κυβέρνηση «να μην προκαλεί άλλο τους μαθητές και τις οικογένειές τους».
Επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα με αιχμή την κατάργηση των Πανελλαδικών
Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την παιδεία.
Όπως υποστήριξε, κάθε ώρα που περνάει αποκαλύπτονται νέες πτυχές του τέταρτου μνημονίου Τσίπρα – Καμμένου, με νέα βάρη για τους πολίτες.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως εκτός από τη μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές των συντάξεων προκύπτουν νέα επώδυνα μέτρα, με δραματική αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, μειώσεις επιδομάτων και καταργήσεις φοροαπαλλαγών, ενώ σημειώνει πως «ενώ παρίσταναν ότι δεν δέχονταν τις ομαδικές απολύσεις, τώρα υπογράφουν πρόθυμα τις σχετικές ρυθμίσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση ανοίγοντας άλλα ζητήματα, αλλά πάντα χωρίς σχέδιο και κυρίως χωρίς καμία προετοιμασία.
«Όπως έλεγε κάποτε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα σκίσει τα μνημόνια, έτσι τώρα αφήνει να εννοηθεί ότι θα καταργήσει τις πανελλαδικές εξετάσεις» σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και έθεσε σειρά ερωτημάτων: «Με ποιο σύστημα θα τις αντικαταστήσει; Σε ποιες πανεπιστημιακές αίθουσες θα μπουν οι φοιτητές, με τι βιβλία και καθηγητές;»
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι παίζει ανεύθυνα και επιπόλαια με την αγωνία των νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους.
Περιγράφοντας τη θέση της Νέας Δημοκρατίας είπε πως οφείλουμε να επενδύσουμε στην παιδεία στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς, που αποτελούν κεφάλαιο για τη χώρα, ώστε να δώσουν ορμή στους μαθητές, συνδέοντας την εκπαίδευση με την απασχόληση, για να βρουν κεφάλαια τα πανεπιστήμια, αλλά και για να βρουν μετά δουλειές οι απόφοιτοι, αξιοποιώντας τις νέες δεξιότητες της ψηφιακής εποχής, ενισχύοντας την ελευθερία και αυτονομία κάθε εκπαιδευτικής μονάδας.
Έκανα ειδικότερα γνωστό πως σύντομα το σχέδιο του κόμματος θα έρθει σε δημόσιο διάλογο γιατί επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
Μαξίμου: Να μην παίζει πολιτικά παιχνίδια σε βάρος των μαθητών ο κ. Μητσοτάκης
«Να σεβαστεί τους χιλιάδες μαθητές που καλούνται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις» και «να μην παίζει πολιτικά παιχνίδια σε βάρος τους», κάλεσε από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας «ήταν ξεκάθαρος: “Βασικός σχεδιασμός είναι η περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου σχολείου, η αναβάθμιση του Λυκείου, η ομαλοποίηση -επιτρέψτε μου τον όρο- της δοκιμασίας των εξετάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας ώστε να ενισχύσουμε τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου και να δώσουμε χώρο και αξία στο Λύκειο”».
«Και τόνισε ότι “μέσα στο καλοκαίρι” θα γίνουν γνωστές οι τελικές αποφάσεις για τις πανελλαδικές καθώς “θέλουμε να σεβαστούμε μια διαδικασία η οποία είναι μπροστά μας, που είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις”», συμπλήρωσε το Μέγαρο Μαξίμου, παραθέτοντας τις αναφορές του κ. Τσίπρα.
Το Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να προετοιμαστεί και να έχει προτάσεις για ένα “ποιοτικό δημόσιο σχολείο” -εκτός και αν έχει επιλέξει να στηρίξει το “πάρεργο των φροντιστηρίων”».
Ν.Δ.: Ας μην προκαλούν άλλο τους μαθητές και τις οικογένειές τους
Τη σκυτάλη στη διαμάχη έλαβε το βράδυ της Τετάρτης η Νέα Δημοκρατία, καλώντας την κυβέρνηση «να μην προκαλεί άλλο τους μαθητές και τις οικογένειές τους».
«Χθες, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την κατάργηση των Πανελληνίων Εξετάσεων και σήμερα ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι δεν ξέρει πως θα μπαίνουν τα παιδιά στα Πανεπιστήμια ύστερα από τρία χρόνια. Η προχειρότητα, η ανευθυνότητα και η δημαγωγία τους ξεπερνά κάθε όριο», πρόσθεσε η Ν.Δ.