Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που συζητείται από αύριο στη Βουλή, ασκεί σε εκτενή δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η πανδημία του κορωνοϊού έστειλε πολλά μηνύματα, όπως «όταν παραμελούμε ή υποβαθμίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, όταν δεν εγγυώμαστε καθολική πρόσβαση στην περίθαλψη, όταν κυριαρχεί το κέρδος έναντι του δημόσιου αγαθού, εγκυμονούνται τεράστιοι κίνδυνοι. Και το πληρώνουμε όλοι πολύ ακριβά».
«Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το περιβάλλον, το οικοσύστημα μας. Δεν υπάρχει ευοίωνο μέλλον για την ανθρωπότητα αν δεν υιοθετήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης, σε συνδυασμό με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δεν είναι τυχαίο που και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως κεντρικό στόχο ένα Πράσινο Σχέδιο που διαπερνά οριζόντια όλες τις επιμέρους πολιτικές.
«Με αυτά τα δεδομένα, είναι απορίας άξιο το πώς η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, με τους θεσμούς, το Κοινοβούλιο αλλά και την κοινωνία να μη λειτουργούν υπό κανονικές συνθήκες, εμφανίζει ένα πολυ-νομοσχέδιο σκούπα για τη χωροταξία και το περιβάλλον που θα καθορίσει τη φυσιογνωμία και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια», υποστηρίζει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Εκφράζει σοβαρές ενστάσεις σε ό,τι αφορά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου, όσο και αναφορικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, καθώς επισημαίνει ότι δεν δόθηκε η απαραίτητη σημασία στη διαβούλευση και τη συμμετοχή των πολιτών, «κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία για την ορθή λειτουργία της δημοκρατίας».
«Διαβούλευση δεν έγινε για ένα μεγάλο μέρος των άρθρων του νομοσχεδίου, αλλά ούτε μπόρεσαν να ακουστούν οι απόψεις όλων των σχετικών κοινωνικών φορέων και επιστημονικών οργανώσεων.Ένα τόσο σύνθετο νομοσχέδιο χρειάζεται πολύ χρόνο για να μελετηθεί και να αξιολογηθεί και είναι ιδιαίτερα προβληματικό, πριν καν συζητηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή να κατατίθενται από την κυβέρνηση σημαντικές τροπολογίες», τονίζει και σημειώνει ότι μόνο οι τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής καταλαμβάνουν 360 σελίδες.
«Αυτές οι πρακτικές, που αγνοούν τη δημοκρατική διαβούλευση, με τροπολογίες άσχετες και συνήθως φωτογραφικές, καταστρατηγούν τη διαφάνεια και την καλή νομοθέτηση, ενώ υποβαθμίζουν τις δυνατότητες της χώρας και παραπέμπουν ακριβώς στις πρακτικές που μας έφεραν προ δεκαετίας τα μνημόνια», παρατηρεί ο κ. Παπανδρέου.
Δηλώνει ανήσυχος επειδή, όπως υποστηρίζει, η «ανατροπή του Προεδρικού Διατάγματος του 1998, για τη χρήση γης στο Κέντρο της Αθήνας (Εμπορικό Τρίγωνο, Ψυρρή, Μεταξουργείο), διαταράσσει ανεπανόρθωτα την ισορροπία μεταξύ κατοικίας – εμπορικών και τουριστικών χρήσεων. Έχουν αφήσει ανεπανόρθωτες πληγές οι επιπτώσεις της οικιστικής καταστροφής που έγινε στη μεταπολεμική Αθήνα με ευθύνη δεξιών κυβερνήσεων. Γι’ αυτό δικαίως ανησυχούμε. Ίσως η γενική κατακραυγή τελικά, να οδηγήσει στην απάλειψη αυτής της πρόβλεψης πριν τη συζήτηση του νομοσχεδίου» προσθέτει.
«Αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, βλέπουμε κάθε μέρα τι ζημιά έχει κάνει η άναρχη οικοδόμηση σε μέρη με μεγάλη φυσική ομορφιά, η αποψίλωση των δασών, η υποβάθμιση συνοικιών και περιοχών λόγω άτυχων παρεμβάσεων. Είναι ηθική υποχρέωση μας να εξαιρεθούν οι προστατευόμενες περιοχές NATURA από βαριές επενδύσεις», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός-βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.
Πηγή: ΑΜΠΕ