Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Την έναρξη της μακράς, αλλά ανεπίσημης προεκλογικής περιόδου, κήρυξε χθες η κυβέρνηση, με δύο κινήσεις. Αρχικά με το προεκλογικού χαρακτήρα άρθρο του Πρωθυπουργού στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που αναδεικνύει ως προεκλογικό διακύβευμα τις διαφορετικές προτάσεις για την «επόμενη ημέρα» του προγράμματος.
Στη συνέχεια με την αποκάλυψη της «Αυγής» για το σχέδιο κατάτμησης της Β΄ Αθηνών, που παραπέμπει σε επόμενη κίνηση του Μαξίμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, όχι από τις μεθεπόμενες, αλλά από τις επόμενες εκλογές.
Στο άρθρο του στην «Εφ.Συν» ο Πρωθυπουργός επιμένει στο κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» και προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι το τέλος του προγράμματος ανοίγει μία νέα περίοδο, όπου οι προτεραιότητες της κυβέρνησης θα είναι η αποκατάσταση των φορολογικών αδικιών και του κοινωνικού κράτους.
Με την πρόθεση για κατάτμηση της Β’ Αθήνας, την οποία έχουν στηρίξει στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα στο πρόσφατο παρελθόν – και από τη Ν.Δ. – επιμένει στην πολιτική επιλογή να δημιουργήσει ρήγματα στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, με στόχο να προκαλέσει αναταράξεις και την προσδοκία να οδηγήσουν σε ανακατατάξεις που θα αλλάξουν τους σημερινούς δυσμενείς συσχετισμούς για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη θετική στάση του Κινήματος Αλλαγής στην κατάτμηση της Β΄ Αθηνών – περιλαμβανόταν και στον «νόμο Σκανδαλίδη» του 2003, αλλά ποτέ δεν προχώρησε – και αυτό να χρησιμοποιηθεί ως σκαλοπάτι για να επαναφέρει τη ρύθμιση για την απλή αναλογική στις εθνικές εκλογές και να ψηφιστεί αυτή από 200 βουλευτές, ούτως ώστε να ισχύσει άμεσα και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Η αντιπολίτευση αντιδρά με καταγγελίες για εκλογικά μαγειρέματα, με βασικό επιχείρημα ότι η κατάτμηση της Β΄ Αθηνών ήταν να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο της απλής αναλογικής το καλοκαίρι του 2016, αλλά αυτό δεν έγινε τότε. Και το επαναφέρει τώρα η κυβέρνηση σε φορτισμένη πολιτική περίοδο και τη «σερβίρει» μαζί με την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Το θέμα όμως θα έχει συνέχεια.
Η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής ήταν άμεση. Μετά το αίτημα για πρόωρες εκλογές πριν από την συμφωνία με τους δανειστές που δυσκολεύει αντικειμενικά τις κινήσεις του Μαξίμου και τις συνεχείς επισημάνσεις της κ. Γεννηματά ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο, τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάτμηση της Β΄ Αθηνών σχολιάστηκαν ως «μικροκομματική απόπειρα επηρεασμού του αποτελέσματος των επόμενων εκλογών με μηχανισμούς στρέβλωσης της λαϊκής βούλησης, αποθέωσης της αδιαφανούς συναλλαγής, θεσμικής οπισθοδρόμησης και κατακερματισμού».
Η κυβέρνηση όμως θα συνεχίσει να πιέζει το Κίνημα Αλλαγής επειδή βλέπει ότι αφενός υπάρχουν «καλοί αγωγοί» του διαλόγου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής ακόμα και προεκλογικά, αφετέρου διαπιστώνει ότι η συνέχιση αυτής της συζήτησης διχάζει το Κίνημα Αλλαγής σε επίπεδο στελεχών αλλά και ψηφοφόρων, στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει. Η χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης με τη συμμετοχή πολιτικών επιστημόνων όπως ο Γιώργος Σωτηρέλης και ο Γιάννης Μαραντζίδης και η υπερπροβολή της από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, είναι ενδεικτική της επικοινωνιακής στρατηγικής της κυβέρνησης.
Στην προσπάθειά του να αποφύγει την εικόνα πολιτικής απομόνωσής του στο εσωτερικό σκηνικό, η οποία εντάθηκε μετά το αίτημα για πρόωρες εκλογές και από το Κίνημα Αλλαγής μετά από τη Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλο δρόμο από το να δημιουργεί την εικόνα ότι έχει δίαυλο επικοινωνίας με τη Χαριλάου Τρικούπη. Αυτός είναι και ο λόγος που το Μαξίμου χρησιμοποιεί το επιχείρημα – ερώτημα «γιατί εφόσον ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής κάθονται μαζί στα τραπέζια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Ευρώπη, αυτό δεν μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα;».