Skip to main content

Πολιτική μετάβαση στη Συρία, με τη βοήθεια του Ιράν, θέλει η Μογκερίνι

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι προέτρεψε το Ιράν να διαδραματίσει «μείζονα ρόλο» στη Συρία, ώστε να πείσει «το συριακό καθεστώς να λάβει μέρος σε μια (πολιτική) μετάβαση».

Η Μογκερίνι είπε ότι επρόκειτο να θέσει το θέμα στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, με τον οποίο επρόκειτο να συναντηθεί.

Ο Ζαρίφ βρίσκεται, όπως και η Μογκερίνι, στη Νέα Υόρκη για την πενταετή διάσκεψη αναθεώρησης της Συνθήκης περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (ΣΜΔ).

Η συζήτηση με τον Ιρανό ΥΠΕΞ θα περιστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης καθώς αναζητείται οριστική συμφωνία για τη διευθέτηση του ζητήματος εντός της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου. 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε πως αναμένει μια καρποφόρα συζήτησηγια αυτό το ζήτημα. «Αλλά», πρόσθεσε, «θα συζητήσουμε επίσης για τις κρίσεις στην περιοχή και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ιράν με εποικοδομητικό τρόπο για να εξευρεθεί μια λύση στη Συρία». 

Εκτίμησε ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα μπορούσε «να ανοίξει τον δρόμο σε έναν διαφορετικό ρόλο του Ιράν στην περιοχή»

«Καλούμε το Ιράν να παίξει έναν μείζονα αλλά θετικό ρόλο για να πειστεί το καθεστώς (της Συρίας) να λάβει μέρος σε μια (πολιτική) μετάβαση από τους ίδιους τους Σύρους», επέμεινε η Μογκερίνι και πρόσθεσε ότι η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, του Στάφαν ντε Μιστούρα.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ αναμένεται να αρχίσει νέες διαβουλεύσεις τον Μάιο με όλους τους πρωταγωνιστές της συριακής κρίσης -και το Ιράν έχει προσκληθεί στις συζητήσεις.

Οι ΗΠΑ και αραβικές χώρες είχαν προβάλει ενστάσεις στην πρόταση να συμπεριληφθεί η Τεχεράνη στις διαβουλεύσεις διότι τη θεωρούν μέρος του προβλήματος, καθώς υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Μογκερίνι όμως επισήμανε ότι η συμμετοχή του Ιράν είναι κρίσιμη. «Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τις ανησυχίες πολλών αραβικών χωρών, κι όχι μόνο αραβικών χωρών, για τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή. Αλλά είμαι επίσης πεπεισμένη ότι θα ήταν αφελές να θεωρούμε πως μια χώρα όπως το Ιράν απλά μπορεί να εξαφανιστεί από τον χάρτη», είπε.