Skip to main content

Μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια συνιστά η ΠΕ Ανατολικής Αττικής

Την προσοχή των πολιτών στα μεταδιδόμενα από παθογόνους μικροοργανισμούς (κουνούπια, σκνίπες) νοσήματα, εφιστά με ανακοίνωση της η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Όπως επισήμανει, νοσήματα όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός μεταδίδονται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια.

Στην Ανατολική Αττική έχει καταγραφεί η παρουσία κατάλληλων διαβιβαστών (σκνιπών), για το λόγο αυτό, και πέρα από τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιούνται κατά περιοχή, είναι απαραίτητη η λήψη ατομικών μέτρων όπως:

  • Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα και φαρδιά.
  • Χρήση εντομοαπωθητικών (αντικουνουπικά) για τα ακάλυπτα μέρη του σώματος και στα ρούχα. Ο χρόνος δράσης τους είναι από 1 έως 4-5 ώρες, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε δραστική ουσία. Κατά την εφαρμογή τους θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης τους. Να μην απλώνονται σε ερεθισμένο ή με πληγές δέρμα. Αν υπάρξει ερεθισμός διακόπτεται η χρήση του. Στα παιδιά η επάλειψη πρέπει να γίνεται από ενήλικα. Τα εντομοαπωθητικά απλώνονται μετά από το αντηλιακό.
  • Προσοχή από το σούρουπο μέχρι το χάραμα, ώρες κατά τις οποίες τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν.
  • Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού).
  • Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα: αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ (φιδάκι). Αυτά δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
  • Χρήση κουνουπιέρας κατά τον ύπνο, κυρίως των παιδιών, σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών.
  • Χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
  • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).