Έκκληση σε «αναστοχασμό» σχετικά με το ρόλο του Τύπου απηύθυνε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ελευθεροτυπίας. Απόπειρα ελέγχου του Τύπου κατήγγειλε η Ν.Δ. ενώ η ΕΣΗΕΑ σχολίασε ότι «νέα καρτέλ και παλιά διαπλοκή» επιθυμούν εφημερίδες χωρίς συντάκτες.
Η παγκόσμια ημέρα του Τύπου τιμήθηκε σήμερα στην Ελλάδα στον αρνητικό απόηχο της έκθεσης της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016 που κατέγραψε την συνεχιζόμενη κατάρρευση της κυκλοφορίας των εφημερίδων στη χώρα. Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς χαρακτήρισε πάντως, την παγκόσμια ημέρα του Τύπου «μια μεγάλη ευκαιρία για να αναστοχαστούμε για το ρόλο των ΜΜΕ στην προαγωγή ειρηνικών, δίκαιων και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών». «Είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ ν’ αναδείξουμε το ρόλο των ΜΜΕ και σε αυτούς τους τομείς, αφού οι σύγχρονες κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ιδέες ξενοφοβικές, ρατσιστικές, πολεμικές, οι οποίες διχάζουν τους πολίτες και τους φέρνουν μπροστά σε αδιέξοδα» κατέληξε. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, μίλησε για την «ευθύνη» των δημοσιογράφων και των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσής «να διατηρήσουν με αξιοπρέπεια την ποιότητα, τον πλουραλισμό και την δεοντολογία».
Στον αντίποδα η Ν.Δ. μέσω της σκιώδους υπουργού Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου καταλόγισε στην κυβέρνηση απόπειρα ελέγχου των Μέσων. «Δυστυχώς, στην πατρίδα μας, η ημέρα αυτή σκιάζεται από την απόπειρα της Κυβέρνησης να υφάνει δίκτυα διαπλοκής και να υποτάξει τα ΜΜΕ στα σχέδια της. Την απόπειρα που δρομολογήθηκε με τον αντισυνταγματικό διαγωνισμό για τα κανάλια και συνεχίζεται υποχθόνια» ανέφερε η κυρία Ασημακοπούλου.
Από την πλευρά της η ΕΣΗΕΑ περιέγραψε τη δραματική εικόνα που επικρατεί κατηγορώντας «τα νέα καρτέλ και την παλιά διαπλοκή» ότι θέλουν να επιβάλουν «εφημερίδες χωρίς συντάκτες, κανάλια δίχως δελτία ειδήσεων και μυθοπλασία, που πνίγει την ενημέρωση για να παίζει το στοίχημα». «Η Ενημέρωση είναι δικαίωμα και η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων προϋποθέτει πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα» ανέφερε η ΕΣΗΕΑ. Αντίστοιχα η ΠΟΕΣΥ προειδοποίησε ότι στη χώρα μας ο Τύπος απειλείται με εξαφάνιση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών επικαλέστηκε όμως και την αναφορά της ΕΣΗΕΑ ότι «Ελευθερία του Τύπου με ανεργία, στους δημοσιογράφους, που υπερβαίνει στην Ελλάδα το 50% μαζί με απλήρωτη εργασία και ασφαλιστικό σε αποδόμηση, δεν συμβιβάζονται».