Εχοντας πλήρη συναίσθηση του ενδεχόμενου να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό νέας ισραηλινής κυβέρνησης, ο επικεφαλής του μικρού ισλαμιστικού κόμματος Raam, Μανσούρ Αμπάς, κάλεσε σήμερα για μια νέα «πραγματικότητα» στην κουλτούρα διαίρεσης της χώρας, χωρίς ουσιαστικά να δώσει την υποστήριξή του στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ούτε στο αντίπαλο στρατόπεδο.
«Είναι καιρός να δημιουργήσουμε μια διαφορετική πραγματικότητα για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας», δήλωσε ο 46χρονος ηγέτης του Raam, μιλώντας στα εβραϊκά από την αραβική πόλη της Ναζαρέτ, στο βόρειο Ισραήλ. Στην ομιλία του επικαλέστηκε το Κοράνι και χαρακτήρισε τον εαυτό του «περήφανο Άραβα και Μουσουλμάνο», σε μια άνευ προηγουμένου δήλωση για αρχηγό ενός κόμματος που θεωρείται «ρυθμιστής» στην ισραηλινή πολιτική.
Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν ζωντανά σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης από διάφορα ισραηλινά κανάλια, γεγονός που δείχνει τη σημασία της απόφασης που θα λάβει να συμμετάσχει ή όχι σε κυβερνητικό συνασπισμό και το στρατόπεδο της επιλογής του, μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές, τις τέταρτες μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.
«Δεν θέλω να είμαι μέρος ενός δεξιού ή αριστερού μπλοκ. Βρίσκομαι σε ένα διαφορετικό μπλοκ, το μπλοκ που με εξέλεξε να υπηρετώ τον λαό μου και μου έδωσε εντολή έτσι ώστε τα αιτήματα των Αράβων – που για χρόνια παρέμεναν μόνο αιτήματα – να γίνουν ένα πραγματικό πρόγραμμα που λειτουργεί», τόνισε.
Ο Αμπάς μίλησε και για τα ζητήματα που είχε θέσει στην προεκλογική του εκστρατεία, όπως την εγκληματικότητα, την έλλειψη τροφίμων και τα προβλήματα στέγασης που πλήττουν την αραβική μειονότητα του Ισραήλ (20% του πληθυσμού).
Το κόμμα Raam προκάλεσε έκπληξη στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Μαρτίου εκλέγοντας τέσσερις βουλευτές. Μετά τις εκλογές, ο Αμπάς δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με το στρατόπεδο του πρωθυπουργού Νετανιάχου, καθώς και με αυτό που αποτελείται από κόμματα που επιθυμούν να τον εκδιώξουν από την εξουσία, αλλά έχουν ιδεολογίες που μερικές φορές έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους.
Κανένα αραβικό κόμμα δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε κυβερνητικό συνασπισμό στο εβραϊκό κράτος και τελευταία φορά που ένα αραβικό κόμμα στήριξε έναν τέτοιο συνασπισμό ήταν στη δεκαετία του 1990.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ορίσει έως τις 7 Απριλίου υποψήφιο για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Σκοπεύει να έχει συναντήσεις από τις 5 Απριλίου με ηγέτες κομμάτων για να καθορίσει ποιος έχει τις καλύτερες πιθανότητες να μπορέσει να σχηματίσει συνασπισμό.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters