Η Ευρωπαϊκή Ένωση διοργανώνει αύριο, Παρασκευή συνεδρίαση της μικτής Επιτροπής της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA / ΚΟΣΔ) σε τηλεδιάσκεψη για να «συζητήσει την προοπτική ενδεχόμενης επιστροφής των ΗΠΑ» σε αυτήν, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
«Στη μικτή επιτροπή της οποίας θα προεδρεύσει, εκ μέρους του Ύπατου Εκπρόσωπου της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας και πολιτικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Ενρίκε Μάρα, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Βρετανίας και του Ιράν», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
«Οι συμμετέχοντας θα συζητήσουν την προοπτική ενδεχόμενης επιστροφής των ΗΠΑ στην JCPOA (ΚΟΣΔ – Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015) και τον τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας από όλες τις πλευρές», εξήγησε ο Ζοζέπ Μπορέλ ο οποίος συντονίζει τις εργασίες της μικτής επιτροπής του ΚΟΣΔ και έχει πραγματοποιήσει έντονο διπλωματικό έργο πριν αυτήν τη συνεδρίαση, στοχεύοντας στο να συγκεντρώσει άμεσα όλους τους παράγοντες γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ετοιμη για αμοιβαία μετρα η Ουάσινγκτον
Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν σήμερα την ανακοίνωση της συνεδρίασης των χωρών που παραμένουν συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας για το ιρανικό πρόγραμμα, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμες για «αμοιβαία μέτρα» με το Ιράν, ώστε να επιστρέψουν στη συμφωνία αυτή.
«Είναι ένα θετικό βήμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον, η οποία δεν θα είναι παρούσα σε αυτή τη συνεδρίαση που διοργανώνει την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε μοιραστεί με τους εταίρους της τις προσεγγίσεις της για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015, «μεταξύ άλλων μέσω μιας σειράς αρχικών αμοιβαίων μέτρων».
Στη μετά Τραμπ εποχή
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να επιστρέψει σε αυτή τη συμφωνία αλλά υπό τον όρο η Τεχεράνη να επιστρέψει πρώτα στον σεβασμό των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας, από τις οποίες άρχισε να αποδεσμεύεται ως απάντηση στην επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.
Το Ιράν είναι έτοιμο να επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση με τη συμφωνία αυτή, αν η Ουάσινγκτον άρει πρώτα τις κυρώσεις της “στην πράξη”, επανέλαβε από την πλευρά του στις 21 Μαρτίου ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Η Τεχεράνη σταμάτησε να τηρεί τις δεσμεύσεις της ως προς το πυρηνικό της πρόγραμμα μετά τη μονομερή αποχώρηση το 2018 των ΗΠΑ του Τραμπ από τη συμφωνία της Βιέννης και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων που προκαλούν ασφυξία στην ιρανική οικονομία.
Η συμφωνία που υπογράφηκε από τον Ιράν στη Βιέννη το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει ατομική βόμβα, με αυστηρά όρια στο πυρηνικό της πρόγραμμα που πρέπει να παραμείνει αποκλειστικά για μη στρατιωτική και ειρηνική χρήση. Σε αντάλλαγμα, η διεθνής κοινότητα προχώρησε στην άρση όλων των οικονομικών της κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP