Skip to main content

Στήριξη της Ελλάδας και ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό ζήτησε ο κυβερνήτης της Βιέννης

  

«Εάν αναμένουμε από την Ελλάδα να προστατέψει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανθρώπινο τρόπο, τότε πρέπει να τη βοηθήσουμε» τόνισε ο κυβερνήτης του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, στη διάρκεια της ομιλίας του στο σημερινό συνέδριο της περιφερειακής οργάνωσης των Σοσιαλδημοκρατών.

Στην ομιλία του ο Μίχαελ Χόιπλ απαίτησε για μία ακόμη φορά να βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό ζήτημα και επιπλέον να υπάρξει οικονομική βοήθεια για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ ζήτησε περισσότερη οικονομική βοήθεια από την Αυστρία για την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, καθώς, όπως επισήμανε, σε χώρες όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος ζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Ο ίδιος κάλεσε τους Αυστριακούς Σοσιαλδημοκράτες, που συγκυβερνούν με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, σε μία κοινή πορεία στην προσφυγική πολιτική, τονίζοντας πως οι άνθρωποι σε ανάγκη πρέπει να βοηθούνται και πως σε αυτή τη στάση των Σοσιαλδημοκρατών τίποτε δεν έχει αλλάξει.

«Σαφείς θέσεις για το ότι πρέπει να βοηθούνται οι άνθρωποι που έρχονται σε εμάς για να διαφύγουν από την τρομοκρατία, τον πόλεμο και τη δυστυχία, δεν αρχίσαμε να έχουμε από τον προεκλογικό αγώνα (σ.σ. για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη τον περασμένο Οκτώβριο, στις οποίες οι Σοσιαλδημοκράτες υπήρξαν νικητές, κρατώντας φιλική στάση προς τους πρόσφυγες ), και σε αυτή τη σταθερή θέση μας τίποτε δεν έχει αλλάξει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος είναι εξ αρχής υπέρμαχος μίας φιλοπροσφυγικής στάσης, φέρεται να έχει εσωκομματικά προβλήματα τελευταία, λόγω της στροφής προς μια σκληρότερη στάση στο προσφυγικό που έχει υιοθετήσει πρόσφατα ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν.

Αιτία αυτής της στροφής είναι η πίεση που δέχεται από τον εταίρο του στην κυβέρνηση, το Λαϊκό Κόμμα, αλλά και η πίεση από την άγρια εκμετάλλευση της προσφυγικής κρίσης από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, που σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών εμφανίζεται πλέον ως πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό που υπερβαίνει το 30%.