Skip to main content

«Ψήφο εμπιστοσύνης» από τη Μέρκελ περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας

Σε περίοδο ραγδαίων, όπως προμηνύονται πολιτικών εξελίξεων, αλλά και με όλα τα καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς ανοιχτά, πρωθυπουργός υποδέχεται την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και ευελπιστεί να εισπράξει την δική της άτυπη «ψήφο εμπιστοσύνης» στους χειρισμούς του «Μακεδονικού», αλλά και στο μέτωπο της οικονομίας.  

Η ανάγκη να συνεχιστούν ή και να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις είναι ένα σταθερό μήνυμα του Βερολίνου, που δεν θα παραλείψει να επισημάνει η κ. Μέρκελ στην πρώτη εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια επίσκεψή της στην Αθήνα. Ωστόσο όπως σχολίαζε και ο γερμανικός Τύπος, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Οι συστάσεις θα συνοδεύονται πιθανότατα από «περισσότερη επιείκια», καθώς η καγκελάριος στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

«Η Άγκελα Μέρκελ θα καλέσει την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και να επιμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας…. Θα ενθαρρύνει παράλληλα τους Έλληνες πολιτικούς να στηρίξουν τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, καθώς Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύουν ότι πρόκειται για μία συμφωνία που προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων» αναφέρει χαρακτηριστικά το Euractiv και αναμεταδίδει το Reuters. 

Η Γερμανία ως ταμείας της Ευρωζώνης ενδιαφέρεται βεβαίως για την τήρηση των υπεσχημένων από την Ελλάδα στο οικονομικό μέτωπο. Και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλαριάκης, που εκπροσωπεί σήμερα την χώρα στο πρώτο EWG της χρονιάς, θα κληθεί να παρουσιάσει την πρόοδο σε μέτωπο ενόψει της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία θα εστιάσει στο φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων, το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Ωστόσο, όπως σχολιάζουν τα ξένα μέσα, ανησυχεί ταυτόχρονα και για την δυνατότητα του Αλέξη Τσίπρα να περάσει από την Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Γερμανία βλέπει τη συμφωνία ως διπλωματικό θρίαμβο, που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το Νατο και κατά συνέπεια περιορίζει την επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Το θέμα θα συζητηθεί πιθανότατα και κατά την αυριανή συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Να σημειωθεί ότι χθες ο ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μίλησε για πρώτη φορά ανοιχτά για το ονοματολογικό, τασσόμενος υπέρ της Συμφωνίας. «Όλοι ξέρουν πολύ καλά ότι η διαμάχη για το όνομα πρέπει να λυθεί προκειμένου να δοθεί ένα θετικό οικονομικό και ευρωπαϊκό μέλλον στην ΠΓΔΜ» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Euractiv. 

naftemporiki.gr