Skip to main content

Ν. Παππάς: Χρειαζόμαστε ενότητα δυνάμεων στον ΕΛΔΟ

Την άποψη πως ο Σταμάτης Κριμιζής είναι ένας έγκριτος επιστήμονας, αλλά «σήμερα βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα», εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, προσθέτοντας ο κ. Κριμιζής είχε ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό του ΕΛΔΟ και τη στιγμή που ο Οργανισμός ακόμα είναι υπό διαμόρφωση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Παππάς σημείωσε ότι του έκανε εντύπωση η δήλωση για κακοδιαχείριση», αναφέροντας πως χρειάζεται ενότητα δυνάμεων στον ΕΛΔΟ τη στιγμή που σαν χώρα είμαστε στο στάδιο να πούμε ότι διαθέτουμε διαστημική πολιτική και έχουμε τους άξιους που θα την εφαρμόσουν.

Επιπλέον, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής μίλησε για την κατασκευή μικροδορυφόρων από Έλληνες επιστήμονες, θέτοντας ακόμα μία φορά το ερώτημα προς τη πολιτική σκηνή για το αν διαφωνεί κάποιος με αυτό και για το αν οφείλει η χώρα να παράγει το δικό της διαστημικό υλικό και να μην αναγκάζεται να νοικιάζει, όπως γινόταν στο παρελθόν όταν «η διαστημική πολιτική της χώρας ήταν πλήρως παρατημένη». Τέλος, υπογράμμισε ότι η επίβλεψη του ΕΛΔΟ γίνεται από τη δημοκρατικά εκλεγμένη Πολιτεία, καθώς δεν μιλάμε για μια ανεξάρτητη Αρχή αλλά για δημόσιο Οργανισμό και τόνισε ότι η ανάπτυξη δορυφορικών συστημάτων από τη χώρα μας θα δώσει τη δυνατότητα και σε άλλους κλάδους της οικονομίας να αναπτυχθούν.

Μιλώντας για τον Hellas Sat ο κ. Παππάς επανέλαβε ότι με τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες η δορυφορική πολιτική της χώρας ήταν στην απόλυτη εγκατάλειψη και τώρα με τη νέα σύμβαση έχει υπερτριπλασιαστεί η δυνατότητα της χώρας να χρησιμοποιήσει δορυφορικές υπηρεσίες που θα την βοηθήσουν σε πολλούς τομείς (άμυνα, περιβάλλον, κλπ).

Αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες και το γρήγορο ίντερνετ, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι «εμείς κάναμε στρατηγική επιλογή όλους τους διαθέσιμους πόρους να τους διοχετεύσουμε στην αιχμή της τεχνολογίας» για να γίνει η χώρα συμβατή με τους στόχους και της ΕΕ στη συνδεσιμότητα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κάλυψη των «λευκών περιοχών» της χώρας με τηλεοπτικό σήμα, προσθέτοντας ότι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού και οι κάτοικοι των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας θα έχουν πρόσβαση στο ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν.