Skip to main content

Ιταλία: Στασιμότητα και στο βάθος εκλογές

H διερευνητική εντολή του προέδρου της βουλής Ρομπέρτο Φίκο ολοκληρώθηκε. Tώρα ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα θα πρέπει να προσπαθήσει να καταλάβει αν όντως τα Πέντε Αστέρια και η κεντροαριστερά μπορούν να συνεργασθούν.

Το Δημοκρατικό Κόμμα βέβαια θα λάβει την οριστική απόφαση μόνον σε πέντε ημέρες, ενώ τα Πέντε Αστέρια κάνουν ήδη γνωστό ότι στοχεύουν σε έναν «θετικό συμβιβασμό υψηλού επιπέδου».

Τα εμπόδια όμως είναι πάρα πολλά. Ο πρώην γραμματέας των Δημοκρατικών και πρώην πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι είναι κάθετα αντίθετος σε κάθε δυνατότητα συμφωνίας. Συνάντησε ψηφοφόρους του στην Φλωρεντία και δήλωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους, συμφωνεί μαζί του. Η κεντροαριστερά είναι βαθιά διχασμένη και ουδείς μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα ακόμη και ενδεχόμενη διάσπαση.

«Είναι σαφές πάντως ότι αν στο τέλος προκύψει συμφωνία, αυτή θα πρέπει να εγκριθεί και να στηριχθεί από τον Ρέντσι και τους βουλευτές που ελέγχει, αν διαπιστώσουν ότι μπορεί να έχουν  ουσιαστικό πολιτικό όφελος», δηλώνει ο γνωστός φιλόσοφος και κεντροαριστερός πρώην δήμαρχος της Βενετίας Μάσσιμο Κατσιάρι.

Πρόθυμα τα Πέντε Αστέρια

Το δε κίνημα Πέντε Αστέρων, με τον υποψήφιο πρωθυπουργό του Λουίτζι Ντι Μάιο, δείχνει πρόθυμο να υπογράψει «κυβερνητικό συμβόλαιο» με την κεντροαριστερά. Αυτό θα πρέπει να βασίζεται δηλαδή σε σαφείς στόχους και προτεραιότητες, αρχίζοντας -όπως είπε ο Ντι Μάιο- από την καταπολέμηση της φτώχειας και την στήριξη ανέργων και συνταξιούχων. Αλλά πολλά μέλη του κινήματος στο διαδίκτυο γράφουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειλικρινής και αποδοτική συνεργασία με τους Δημοκρατικούς. Οι δύο αυτές πολιτικές δυνάμεις είχαν και οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο που οδήγησε στις κάλπες της 4ης Μαρτίου.

Αν η όλη αυτή προσπάθεια αποτύχει (και αν δεν υπάρξει μια τελευταία, ξαφνική επαναπροσέγγιση των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα), η επιστροφή στις κάλπες θα είναι σχεδόν μονόδρομος. Και οι Βρυξέλλες στο μεταξύ -σύμφωνα με μεγάλο μέρος του Τύπου- μπορεί να ζητήσουν λήψη έκτακτων οικονομικών μέτρων ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ.