Skip to main content

Οι ηγέτες ζητούν μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες

Ηγέτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, με επιστολή τους σε εφημερίδες τονίζουν ότι ο Covid-19 αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η επόμενη πανδημία ή υγειονομική κρίση δεν έχει υποθετική φύση, είναι θέμα χρόνου, λένε. Και η πανδημία του νέου κορωνοϊού έδειξε ότι «κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς», όπως υποστηρίζουν.

Οι 24 ηγέτες δημοσιεύοντας το κείμενό τους σε εφημερίδες όπως η Daily Telegraph της Βρετανίας, η Le Monde της Γαλλίας και η El Pais της Ισπανίας, υποστηρίζουν ότι απαιτείται μια συνθήκη παρόμοια με αυτήν που επιτεύχθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας διασυνοριακής συνεργασίας.

Ανάμεσα στους ηγέτες που υπογράφουν το κείμενο, είναι ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος αναφέρει πως: «την ενδιάμεση εποχή, μετά την καταστροφή των δύο παγκόσμιων πολέμων, οι πολιτικοί ηγέτες ενώθηκαν για να σφυρηλατήσουν το πολυμερές σύστημα».

«Οι στόχοι ήταν ξεκάθαροι: Να φέρουν τις χώρες μαζί, να διαλύσουν τους πειρασμούς του απομονωτισμού και του εθνικισμού και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο μαζί στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας – δηλαδή της ειρήνης, της ευημερίας, της υγείας και της ασφάλειας», υποστηρίζουν οι ηγέτες..

Οι ηγέτες υποστηρίζουν ότι στο ίδιο πνεύμα, οι χώρες πρέπει τώρα «να είναι καλύτερα προετοιμασμένες να προβλέψουν, να αποτρέψουν, να ανιχνεύσουν, να αξιολογήσουν και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά τις πανδημίες με εξαιρετικά συντονισμένο τρόπο».

Μια νέα συνθήκη θα βοηθούσε στη δημιουργία καλύτερων συστημάτων για την προειδοποίηση των ανθρώπων για πιθανές πανδημίες, λένε, βελτιώνοντας παράλληλα την ανταλλαγή δεδομένων και τη διανομή εμβολίων και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

«Θα υπάρξουν και άλλες πανδημίες, και άλλες σημαντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Κανένα κράτος ή πολυμερής οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή μόνο του. Το ερώτημα δεν είναι εάν, αλλά πότε», αναφέρουν.

«Η πανδημία του Covid-19 υπήρξε μια έντονη και επώδυνη υπενθύμιση ότι κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς», συνεχίζουν προσθέτοντας ότι «σε μια εποχή που ο Covid-19 έχει εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες και τις διαιρέσεις μας, πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία και να ενωθούμε ως μια παγκόσμια κοινότητα σε μια ειρηνική συνεργασία που εκτείνεται πέρα ​​από αυτήν την κρίση».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC