Skip to main content

Μακρόν στο Κογκρέσο: Να μην επιλέξουμε απομονωτισμό, προστατευτισμό, εθνικισμό

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να δημιουργήσουν την τάξη πραγμάτων του 21ου αιώνα, στη βάση των κατακτήσεων στον πλανήτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε, στα αγγλικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στην Ολομέλεια του Κογκρέσου των ΗΠΑ, όπου συμμετέχουν όλα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας της χώρας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

Ανέφερε μάλιστα ότι αυτή η τάξη κινδυνεύει από «αναδυόμενες δυνάμεις», αλλά και «κράτη – παρίες», όπως τα χαρακτήρισε. «Ο απομονωτισμός, ο προστατευτισμός, ο εθνικισμός είναι μια επιλογή. Δεν μπορούμε όμως να κλείνουμε τα μάτια στις εξελίξεις. Προσωπικά δεν γοητεύομαι από την ανάδυση νέων διεθνών δυνάμεων, ούτε από τη θελκτική δύναμη του εθνικισμού», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Όχι στον εμπορικό πόλεμο»

«Χρειαζόμαστε ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο και όχι έναν εμπορικό πόλεμο», πρόσθεσε, σε ακόμη ένα μήνυμά του που έρχεται σε αντίθεση με τη γραμμή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Ορισμένοι θεωρούν ότι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στις βιομηχανίες τους είναι σημαντικότερη από την κλιματική αλλαγή. Ακούω αυτούς τους προβληματισμούς, τους καταλαβαίνω. Πρέπει ωστόσο να μεταβούμε σε μια οικονομία με χαμηλή κατανάλωση υδρογονανθράκων, δεν υπάρχει άλλη λύση για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για τις επόμενες γενιές, δεν υπάρχει πλανήτης Β’ για να πάμε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει μέσω οποιουδήποτε νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Πρέπει να σεβόμαστε την κυριαρχία των εθνών, μεταξύ αυτών και του ιρανικού, που αντιπροσωπεύει έναν ιστορικό πολιτισμό», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι πρέπει να μην επαναληφθούν λάθη που έκανε η Δύση στο παρελθόν στην περιοχή.

Υπερασπίστηκε τη συμφωνία των έξι μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου, συμπληρώνοντας ότι κατανοεί και σέβεται τους αμερικανικούς προβληματισμούς για πιθανά κενά της που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστία κινδύνου.

Τρίλεπτο χειροκρότημα

Ο κ. Μακρόν έκανε ιστορική αναδρομή στους δεσμούς οι οποίοι συνδέουν ΗΠΑ και Γαλλία ιστορικά, από την εποχή της αμερικανικής και της γαλλικής επανάστασης, τον 18ο αιώνα, μέχρι και την συμμαχία τους στους δύο παγκοσμίους πολέμους, αλλά και στη μεταπολεμική εποχή. Χαιρέτισε μάλιστα Αμερικανό βετεράνο της απόβασης στη Νορμανδία, ο οποίος βρέθηκε στην αίθουσα, υπογραμμίζοντας ότι υποκλίνεται μπροστά του και τον ευχαριστεί για όσα έκανε για τη Γαλλία.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να επικρατήσουμε και μαζί θα επικρατήσουμε», τόνισε ο Εμ. Μακρόν, κλείνοντας την ομιλία του.

O επικεφαλής του γαλλικού κράτους έτυχε θερμότατης υποδοχής από βουλευτές και γερουσιαστές, με χειροκρότημα διάρκειας τριών λεπτών κατά την είσοδό του στον χώρο και ιαχές επιδοκιμασίας.

Της συνεδρίασης προεδρεύουν, ως είθισται, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πρόεδρος της Γερουσίας Μάικ Πενς και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν.

naftemporiki.gr