Skip to main content

Ανοίγουν τα ραντεβού για τους 65-69 – Τι συμβαίνει με τις πιθανές παρενέργειες των εμβολιων

Ανοίγει από τις 2 Απριλίου η πλατφόρμα για εμβολιασμούς των ηλικιών 65 έως 69 ετών, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, Ο ίδιος ανακοίνωσε μια νέα πτυχή της στρατηγικής  εμβολιασμού με τους πολίτες να μπορούν να επιλέγουν να μπουν σε λίστα αναμονής και εφόσον υπάρχουν αδιάθετες δόσεις,  τότε θα εμβολιάζονται νωρίτερα λαμβάνοντας σχετικό SMS. Κατά την ενημέρωση εκτενής ήταν η αναφορά της προέδρου  της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου στις πιθανές παρενέργειες από τους εμβολιασμούς αλλά και στο εμβόλιο της AstraZeneca. Αφού υπενθύμισε ότι ο ΕΜΑ  έχει ξεκαθαρίσει πως τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες, ανεφερε πως η ενδελεχής ερευνα συνεχίζεται.

Πάντως όπως είπε, θρομβολυτικά επεισόδια έχουν εμφανιστεί σε 28 περιπτώσεις σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων ενώ αναφορά έκανε και στα ύποπτα συμπτώματα  ενός τέτοιου επεισοδίου. Στο πλαισιο, ωστόσο της λήψης όλων των μέτρων ασφαλείας, ο νέος σχεδιασμός προβλέπει για όσους έχουν ιστορικό σοβαρού περιστατικού αναφυλαξίας, να εμβολιάζονται σε νοσοκομεία.

Η ίδια έκανε γνωστό πως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις γιατρών που δεν εμβολιάζονται. «Έχει παρατηρηθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός έχει υπερβολικό φόβο για το θέμα των αλλεργιών και οι ίδιοι οι γιατροί έχουν αυξημένη διστακτικότητα με αποτέλεσμα να μην εμβολιάζονται και να ακυρώνονται εμβολιασμοί» είπε.

«Οι κοινές αλλεργίες δεν αντενδείκνυνται για τον εμβολιασμό. Υπάρχει μία υπερεκτίμηση των αλλεργιών», τόνισε επίσης.

Ο κ. Θεμιστοκλέους από την πλευρα του ανέφερε, ότι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, 26.000 εμβολιασμοί και από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα ‘έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1.630.000 εμβολιασμοί. Έχει εμβολιαστεί ποσοστό 10,14% με μία δόση, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση  για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19.

 Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, εξάλλου προβλέπει, ότι από την 1η Απριλίου θα ενταχθούν νέα εμβολιαστικά κέντρα  και σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκονται πάνω από 1.000.

Επίσης, σε ανθρώπους με σοβαρή αλλεργία θα δοθεί η δυνατότητα  αυτό να δηλώνεται  και να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός τους σε κάποιο νοσοκομείο.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι  στο μηχανισμό αναπλήρωσης θα μπουν και οι  οι εκπαιδευτικοί αυτή την εβδομάδα εκτός από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.