Για την προσπάθεια διαμόρφωσης μιας κουλτούρας συναίνεσης εκεί που -όπως είπε- μπορεί να επιτευχθεί αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).
Όπως σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος «προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια κουλτούρα συναίνεσης, στα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας, χωρίς, όπως έχω πει πολλές φορές, η συναίνεση να σημαίνει συγκυβέρνηση. Η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και στην εξωτερική πολιτική».
Σύμφωνα με τον υπουργό «σήμερα η συζήτηση στράφηκε γύρω από ένα εθνικό θέμα. Όπως ξέρετε έχουμε αναβαθμίσει το διεθνές κύρος της χώρας μας με επανειλημμένες πρωτοβουλίες ουσίας. Ήρθε όμως η στιγμή να σκεφτούμε πώς θα μπορέσουμε να έχουμε συστηματική παραγωγή πολιτικής, σχεδιασμό, στρατηγικούς στόχους με τρόπο που θα αποτυπωθεί θεσμικά».
«Αυτή είναι η προσπάθεια για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Είναι η δεύτερη συνεδρίαση που γίνεται, ακριβώς γιατί θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν συγκλίσεις των πολιτικών δυνάμεων, που σε πολύ μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκαν σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ανέφερε πως «πρόκειται να καταθέσουμε για διαβούλευση, μέσα στις επόμενες μέρες, συνολικά τη θεσμική μας πρόταση για τη νέα έννοια της εθνικής ασφάλειας, για τη θεσμική οργάνωση του Υπουργείου Εξωτερικών και θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο συμπληρώνουμε το πολυεπίπεδο έργο μας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής».
Ο κ. Κατρούγκαλος προχώρησε και σε ενημέρωση των Κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα, τόσο σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, όσο και σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις. «Μπορώ να πω ότι έμεινα ικανοποιημένος από το επίπεδο της συζήτησης και το κλίμα που επικράτησε στο Εθνικό Συμβούλιο», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά που είπε πως «η Κυβέρνηση με επιπόλαιο τρόπο επέτρεψε να γίνει η επερώτηση του κ. Καμμένου και τον “νομιμοποίησε” πολιτικά με ένα προεκλογικό αγώνα ύβρεων εναντίον του, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να υπόκειται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, υποχρέωση από την οποία δεν θα αποστούμε. Είδατε την τοποθέτησή μου στην συγκεκριμένη ερώτηση. Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία για την ηθική ακεραιότητα του Νίκου Κοτζιά».