Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δεκαεπτά συλλήψεις για κλοπές και ληστείες σε βάρος πεζών

Στην πλήρη αποδόμηση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που ενέχεται σε ληστείες και κλοπές σε βάρος πεζών έφθασε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο επιχείρησης στο κέντρο πόλης, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, με τη συνδρομή των Τμημάτων Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, Δίωξης Εκβιαστών, της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Μαρτύρων και των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων και Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν συνολικά 17 άτομα, αλλοδαποί, ηλικίας από 17 έως 45 ετών. Μεταξύ αυτών είναι και 18χρονος ηγετικό στέλεχος, ενώ άλλα οκτώ άτομα αναζητώνται ως συνεργοί τους.

Όπως προέκυψε, τουλάχιστον από τις αρχές του 2019, οι δράστες συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κλοπών και ληστειών σε βάρος πεζών πολιτών σε διάφορα σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Είτε κατά μόνας, είτε με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπραξαν δύο ληστείες και 47 κλοπές, αφαιρώντας κυρίως χρηματικά ποσά και πλήθος κινητών τηλεφώνων.

Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης τους ήταν η κίνησή τους σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης, όπως πλατείες, κεντρικές οδοί, στάσεις αστικών λεωφορείων αλλά και εντός λεωφορείων, η κίνησή τους άλλοτε μεμονωμένα κι άλλοτε σε ευέλικτες ολιγομελείς ομάδες, η δημιουργία τεχνητού συνωστισμού και η λήψη μέτρων αντιπαρακολούθησης ώστε να εντοπίζουν τυχόν αστυνομική παρουσία και να αποφύγουν πιθανή σύλληψη.

Στην κατοχή των συλληφθέντων και σε έρευνες που ακολούθησαν σε χώρους που διέμεναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κοσμημάτων, γυναικείες τσάντες και ζεύγη γυαλιών, μαχαίρι, πτυσσόμενο γκλοπ, ναρκωτικές ουσίες, ταξιδιωτικά έγγραφα και ταυτότητες Ελλήνων πολιτών και 4.780 ευρώ.

Όλοι οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για συναφή αδικήματα.

Με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, κατά περίπτωση για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την τέλεση ληστειών και κλοπών, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, για παραβάσεις των Νόμων περί ναρκωτικών και όπλων και αντίσταση, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παράνομες δράσεις.