Skip to main content

Βερολίνο: «Υπό έλεγχο» η πανδημία στη Γερμανία

Η πανδημία του νέου κορωνοϊου είναι «υπό έλεγχο» στη Γερμανία έπειτα από ένα μήνα κοινωνικών περιορισμών, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την αναχαίτιση του ιού στη χώρα και υποσχόμενη μαζική παραγωγή μασκών.

Για πρώτη φορά, ο μέσος αριθμός των δευτερογενών λοιμώξεων, που δημιουργεί κάθε ασθενής με Covid-19, έπεσε σήμερα κάτω από το 1 και περιορίσθηκε στο 0,7, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, την ομοσπονδιακή αρχή που παρακολουθεί την επιδημία.

Η επιδημία είναι έτσι «υπό έλεγχο και διαχειρίσιμη» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Ο δείκτης αυτός παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή έχει πολύ συγκεκριμένο αντίκτυπο στην ικανότητα του υγειονομικού συστήματος να αντέξει το σοκ της επιδημίας.

Σε μια παρέμβασή της που είχε σχολιασθεί πολύ, η Άγκελα Μέρκελ είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη πως οποιαδήποτε νέα αύξηση του δείκτη μετάδοσης θα έφερνε το γερμανικό σύστημα υγείας στα όριά του. Με τον δείκτη «στο 1,1, μπορεί να φθάσουμε στα όρια του συστήματος υγείας μας σε όρους κλινών εντατικής μέχρι τον Οκτώβριο» είχε προειδοποιήσει. Με τον δείκτη «στο 1,2, θα περιμέναμε το σύστημα υγείας μας να φθάσει στα όριά του τον Ιούλιο. Με τον δείκτη στο 1,3, θα φθάσουμε στα όρια ήδη από τον Ιούνιο».

«Γραμμική αύξηση»

Χωρίς να επιλέξει το αυστηρό lockdown, η Γερμανία επέβαλε σημαντικούς περιορισμούς σε όλη την επικράτειά της, από το κλείσιμο των σχολείων και των πολιτιστικών χώρων μέχρι την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των δύο ατόμων.

«Μπορούμε τώρα να πούμε πως αυτό πέτυχε, επιτύχαμε να περάσουμε από μια δυναμική αύξηση σε μια γραμμική αύξηση, τα ποσοστά μετάδοσης μειώθηκαν σημαντικά» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Σπαν.

«Ένας άλλος σημαντικός και ενθαρρυντικός αριθμός είναι επίσης ότι από τις 12 Απριλίου, θεραπεύονται κάθε μέρα περισσότεροι άρρωστοι απ’ όσες νέες μολύνσεις έχουμε», τόνισε.

Η Γερμανία είχε σήμερα 133.830 επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα (+3.380 σε 24 ώρες) και 3.868 θανάτους, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Η χώρα θα μπορέσει πλέον να χαλαρώσει τους περιορισμούς της. Από τις 4 Μαΐου, τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά. Τα καταστήματα άνω των 800 τετραγωνικών μέτρων επιτρέπεται να δέχονται και πάλι πελάτες.

Η επιτυχία αυτή παραμένει πάντως «εύθραυστη» είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη η καγκελάριος, η δημοτικότητα της οποίας βρίσκεται στο ζενίθ έπειτα από 14 χρόνια στην εξουσία.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε σήμερα πως θα πρέπει «να μάθουμε να ζούμε με τον ιό». Για να αποφύγει ενδεχόμενη αναζωπύρωση της επιδημίας, η Γερμανία θα αναπτύξει τη χρήση μασκών. Μέχρι τώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα 16 κρατίδια δεν έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα της γειτονικής Αυστρίας, η οποία έχει επιβάλει υποχρεωτική χρήση μασκών στα καταστήματα και τα μέσα συγκοινωνίας, και αρκούνται να «συστήνουν κατηγορηματικά» τη χρήση τους.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμβόλαια με περίπου 50 επιχειρήσεις για την παραγωγή συνολικά 10 εκατομμυρίων μασκών, που να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές προστασίας FFP2, και 40 εκατομμυρίων χειρουργικών μασκών την εβδομάδα από τον Αύγουστο. Ένα πείραμα, που έγινε στην Ιένα της Θουριγγίας και στο πλαίσιο του οποίου η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική, φαίνεται να καταδεικνύει την αποτελεσματικότητά τους. Κανένα νέο κρούσμα δεν έχει καταγραφεί εκεί σε διάστημα μιας εβδομάδας, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο.

Η Γερμανία σχεδιάζει επίσης να πολλαπλασιάσει τα διαγνωστικά τεστ. Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει περί το 1,7 εκατομμύριο.

Πηγή: ΑΜΠΕ